LONDEN/NEW YORK - Op 1 december 1982 bracht Michael Jackson zijn zesde studioalbum uit: Thriller. Het werd een megasucces, het meest verkochte album aller tijden.

Van de negen nummers kwamen er zeven in de Amerikaanse top 10 en de plaat kreeg acht Grammy's. Maandag 11 februari verschijnt Thriller 25, de nummers in een nieuw jasje, en Michael zelf werkte eraan mee.

Thriller had het allemaal: de heetste grooves, de smerigste beats en de strakste riffjes. Van het lieve Human Nature tot het ruige Beat It. Het maakte disco cool en de maker, Michael Jackson, een megaster.

Kanye West

Aan Thriller 25 werkten onder meer producer Will.i.am, Akon, Fergie en Kanye West mee. Ook producer Quincy Jones (inmiddels 74 jaar) was van de partij: "Waar ik ook kom, van Shanghai tot Caïro, ze luisteren er overal nog steeds naar, een kwart eeuw later.

Ik ben vereerd." Tegelijk verschijnt ook de single The Girl Is Mine 2008, de eerste Jackson-single sinds zo'n vijf jaar.

Clip

De doodenge videoclip, waarin Michael Jackson als weerwolf met zijn zombievrienden een lief meisje belaagt, droeg ongetwijfeld bij aan het succes. De clip zette de trend voor groepschoreografie in popvideo's.

Het Thriller-dansje is vaak geimiteerd; zie YouTube-filmpjes van dansers op rare locaties als metro en gevangenis, of kijk op een basisschoolmaandviering.

Bloedstollende lach

Op het verjaarsalbum is opnieuw de bloedstollende lach van acteur Vincent Price te horen. Later bleek dat Price voor zijn medewerking destijds kon kiezen tussen een deel van de verkopen of 20.000 dollar: Price koos voor het laatste, bekende hij later als een boer met kiespijn.

In Nederland draait in april Thriller Live, een Britse muziekshow met hits van Michael en de Jackson 5. Voor de choreografie tekende LaVelle Smith Jr, die niet alleen met Michael Jackson werkte, maar ook met diens zus Janet en Beyoncé. De show staat twee keer in Zwolle en vier keer in Amsterdam.