AMSTERDAM - De Mexicaanse tenor Rolando Villazon is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste zangers binnen de klassieke muziek.

Met twee galaconcerten in het Muziektheater Amsterdam op 28 maart en 2 april heeft de hoofdstad weer een ware wereldster in huis.

Mexico

Rolando Villazon werd in 1972 geboren in Mexico stad en reeds vanaf zijn elfde begon hij met zingen en acteren. In de leer bij de grote Mexicaanse zangers Arturo Nieto en Enrique Jaso groeiden zijn kwaliteiten.

Nadat hij 2 grote concours had gewonnen met stukken uit de grote opera's 'La Scala Di Seta', 'Il Signor Bruschino' en 'Il Re Pastore' kwam hij in de leer bij de legende Gabriel Mijares.

Vervolgens kreeg zijn carrière een grote boost toen hij werd gevraagd om te komen zingen bij het Young Artist Program in het Amerikaanse Pittsburg.

Nieuwe eeuw

Hij studeerde verder in San Francisco, zong daar 'La Traviata' en ontving in de door Placido Domingo georganiseerde Operalia de tweede prijs. Nog veel belangrijker was echter de publiekprijs die hij daar met overmacht won.

Zijn eerste Europese concerten, maakten hem nog bekender. In Genua en Rome, en ook Parijs gaf hij overdonderende uitvoeringen weg die wereldwijde attentie kregen.

Allure

Vele plaatopnamen en concerten van Madrid tot Tokyo later is hij de afgelopen jaren uitgegroeid tot een ster van grote allure.

Zijn uitvoeringen van de aria's van Verdi, Massenet en Tsjaikovski behoren tot de allermooiste ooit uitgebracht.

Concerten

Met een nieuw album met werk van Cilea, Donizetti en Verdi op komst (28 maart) zal Villazon 2 concerten geven in het hoofdstedelijke Muziektheater.

Op 28 maart en op 2 april zal hij samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Carlo Rizzi en het koor van de Nederlandse opera op komen treden.