Op album nummer vier gaat The Mars Volta verder dan ze ooit zijn gegaan. The Bedlam In Goliath is zowel een conceptalbum met een zeer bizar verhaal, als een verkenning van de grenzen van de muziek.

Het verhaal achter The Bedlam In Goliath is al genoeg om dit hele artikel te vullen, maar draait in het kort om een Ouija-bord dat Mars Volta-gitarist Omar Rodriguez-Lopez in een obscuur winkeltje in Jeruzalem kocht.

Om de tijd te doden in de bus tijdens een tour met de Red Hot Chili Peppers besloten de bandleden dit bord te raadplegen. Dat was het begin van een reeks bizarre gebeurtenissen.

Invloed

Het bord, dat de naam Soothsayer had gekregen begon een zodanige invloed op de band te krijgen dat het dagelijks doen en laten van de bandleden onder druk kwam te staan.

Deze ervaringen heeft The Mars Volta weten te ontwikkelen tot een bizar conceptalbum vol met muzikale en tekstuele gekte.

De teksten van de nummers zijn veel te cryptisch om meteen te kunnen begrijpen, maar wie via google zoekt op de albumtitel kan zich lekker vastbijten in de vreemde wereld van The Bedlam In Goliath. Hierbij is de Wikipedia-pagina over dit album een goed begin.

Heftig

Muzikaal gezien is The Mars Volta heftiger dan ooit. Op de voorgaande drie albums was er regelmatig ruimte voor rustpunten of soms zelfs langdurige, kalme soundscapes voor de band weer uitbarstte in wild kabaal.

Bij The Bedlam In Goliath is dat anders vanaf de eerste tonen van de openingstrack Aberinkula knalt de muziek op volle kracht uit de startblokken. Dit zal misschien veel luisteraars op het eerste gehoor afschrikken, maar wie hier even doorheen bijt en goed het album op zich in laat werken, hoort een band op de toppen van zijn kunnen waarbij de muziek, meer dan ooit invloeden van funk en trashmetal laat horen.

Frusciante

Een glansrol op het album is er overigens voor de nieuwe drummer Thomas Pridgen, die fenomenaal drumt ook zijn er weer bijdragen van John Frusciante, die alle vreemde muzikale ideeën die hij bij de Red Hot Chili Peppers niet kwijt kan op deze plaat lekker van zich af mag spelen.

Na het horen van deze plaat mag je wel de conclusie trekken dat The Mars Volta nu eindelijk Tool voorbij is gestreefd in de strijd om de titel van meest avontuurlijke rockband te wereld.