AMSTERDAM - Dat er genoeg artiesten klaar staan om de plek van Amy Winehouse over te nemen, mag natuurlijk geen verrassing heten. Wat wel opvallend is, is de hoge kwaliteit van de potentiële opvolgers.

Twee namen steken op dit moment met kop en schouders boven de rest uit: Adele, die momenteel een hit heeft met Chasing Pavements, wiens album begin maart verschijnt, en Duffy.

Laatstgenoemde dame mocht zich dinsdagavond presenteren aan het publiek in het Amsterdamse Odeon. Dat de verwachtingen hooggespannen waren, bleek wel uit het feit dat bijna iedereen die iets te betekenen heeft in de Nederlandse muziekindustrie aanwezig was.

Springfield

Tijdens de showcase liet Duffy het Nederlandse publiek kennis maken met de nummers van haar album Rockferry, dat op 4 april uit zal komen. Hierbij viel vooral de stem van de 23-jarige Britse op: een goede mix van Amy Winehouse en Dusty Springfield. Alle facetten die een echte muziekdiva qua stemgeluid moet bezitten, heeft Duffy in huis.

Hoewel ze niet de meest uitbundige podiumpresentatie heeft, weet Duffy met haar stem het publiek wel in te pakken. Vooral het titelnummer van het album en het nummer Warwick Avenue maken indruk.

Inspiratie

De band, die niet altijd even indrukwekkend speelt, voorziet Duffy's mooie stem van passende arrangementen die hoorbaar geïnspireerd zijn door het werk van de labels Stax en Motown.

Zo duikt er af en toe een baslijntje op dat wel iets weg heeft van I Heard It Through The Grapevine of klinken er (ingeblikte) strijkers. Het blijft natuurlijk speculeren, maar de kans is groot dat Duffy (samen met Adele) komend jaar het stokje van Amy Winehouse gaat overnemen.

Ze heeft in ieder geval aangetoond dat ze een prima show kan neerzetten.