AMSTERDAM - Eind maart komt er niet alleen een fraai nieuw album uit van de uit Rio de Janiero afkomstige The Ipanemas. Deze 'Buena Vista Social Club' van Brazilië doet bovendien begin april voor het eerst Nederland aan voor concerten.

Drummer Wilson das Neves en gitarist Neco maakten in de jaren vijftig en zestig deel uit van het bekende studio-orkest van platenmaatschappij Sony. Ze maakten vele albums met alle grote Braziliaanse sterren, en waren tevens de grondleggers van de bossa nova - de muziekstijl die wereldberoemd werd via Tom Jobims 'The Girl Of Ipanema' en dit jaar zijn vijftigjarig jubileum viert.

Als dank voor het vele werk dat de muzikanten verrichtten, kregen Wilson en Neco de kans om in de niet-geboekte uren zelf opnamen te maken. Met vrienden maakten zij vervolgens onder de naam Os Ipanemas een gelijknamig album dat in 1964 werd uitgebracht. Door gebrekkige promotie en een overdaad aan Braziliaans getinte muziek in diezelfde periode verdween het album echter snel uit de schappen.

Nieuw album

Joe Davis, eigenaar van het vrijwel volledig op Braziliaanse muziek gerichte Far Out Recordings uit Londen vindt het album in de late jaren negentig in een tweedehands platenwinkel in Rio, en is heel erg enthousiast. Hij belt Wilson en vraagt of ze voor Far Out een nieuw album willen maken.

Wilson legt uit dat alle andere bandleden behalve Neco en hijzelf zijn overleden, en dat hij een nieuwe band zal samenstellen. Het zeer toepasselijk getitelde 'The Return Of The Ipanemas' verschijnt in 2000 en is meteen een groot succes. Ook het vervolg album 'Afro Bossa' krijgt louter goede reacties.

Meesterwerk

Met het is 2006 verschenen 'Bossa Is Our Gift' maakt de band echter haar eerste meesterwerk. Het album wordt dan ook geweldig ontvangen en is in menig jaarlijstje terug te vinden. De band wordt in veel artikelen vergeleken met de Buena Vista Social Club, niet alleen op basis van hun leeftijd (de mannen zijn beiden in de 70) maar ook door de herontdekking van de oorsprong van de echte Braziliaanse muziek.

Een tour door Engeland en Nederland wordt vanwege een armbreuk van Neco op het laatste moment geannuleerd.

Album en tour

Met een prachtig nieuw album 'The Call Of The Gods', dat vanaf eind maart in de winkel ligt, is er nu gelukkig een nieuwe tour gepland. The Ipanemas zullen spelen in Tilburg, Utrecht en Amsterdam.

Concerten
Zondag 13 april - Festival Mundial - 013 - Tilburg
Maandag 14 april - Tivoli, Utrecht
Dinsdag 15 april - Paradiso, Amsterdam

De kaartverkoop voor deze concerten is reeds van start gegaan.