AMSTERDAM - De Amerikaanse zanger Lenny Kravitz is al jaren de verkondiger van liefde en vrede en met zijn nieuwste plaat 'It is Time for a Love Revolution' geeft hij nog eens extra kracht aan die boodschap.

"Het kost zoveel energie om oorlog te voeren en negatief te zijn, als we die energie om konden zetten in positiviteit zouden er veel zaken op deze wereld kunnen veranderen", aldus de inmiddels 43-jarige zanger.

Beschaving

Om de laatste hand aan zijn nieuwe album te leggen vertrok Kravitz naar het Braziliaanse platteland, ver verwijderd van elke vorm van beschaving. "Ik vertrok naar Brazilië om tijdens Live Earth te spelen en daarna ben ik er bijna vier maanden gebleven. Ik was echt verliefd op die plek."

"Ik heb nog nooit iets mooiers gezien. Schitterende tuinen, wilde inheemse dieren, rondvliegende papegaaien, de natuur is echt schitterend als het niet wordt verstoord door mensen", beaamt Kravitz.

"Ik had die ruimte nodig. De laatste paar jaar heb ik me bezig gehouden met het opvoeden van mijn dochter en tijd vrijgemaakt om te reizen en relaxen. Het hielp me om me creatief en spiritueel verder te ontwikkelen."

Rauwer

Naar eigen zeggen gaf deze zelfopgelegde isolatie de vrijheid om een meer pure en rauwer geluid na te jagen voor de nieuwe plaat. Kravitz onthult zijn gevoelens over zijn jeugd, toen hij bijvoorbeeld droomde om een rockster te worden.

"Het komt niet vaak voor dat ik alleen ben om creatief bezig te zijn. Mijn vorige album, 'Baptism', ging vooral over de zware vragen des levens. Wie ben ik? Waar ben ik mee bezig? Wat betekent het allemaal? Nu vond ik weer de ruimte om creatief te zijn, alsof ik weer opnieuw begon."

Ondertoon

Liefde, positief zijn, gemeenschapszin, het zijn enkele thema's waar Kravitz zich al vanaf het begin van zijn carrière mee bezighoudt. Volgens de zanger heeft veel popmuziek tegenwoordig een cynische, 'ik ben cooler dan jij' ondertoon om mensen te verleiden naar die muziek te luisteren.

"Dat doe ik niet", zegt Kravitz. "In tegendeel, ik doe juist het tegenovergestelde. Zo ben ik opgevoed." De zanger legt uit dat hij veel van zijn spirituele gedachtegoed te danken heeft aan zijn moeder.

"Ze heeft me liefdevol opgevoed en bij ons was het helemaal niet raar als je dacht dat je met liefde de wereld kon redden. Dat is altijd een deel van me gebleven, in mijn eigen leven en in mijn eigen gezin."

Vervreemd

Maar dat het gezinsleven niet altijd over rozen ging blijkt wel uit het nummer 'A Long and Sad Goodbye'. Kravitz schreef het nummer over zijn in 2005 overleden vader, Sy Kravitz. Ze waren van elkaar vervreemd. "De relatie tussen ons tweeën kende vele ups en downs. Ik moest dit nummer wel schrijven want het ging echt over onze band door de jaren heen. Een lang en triest vaarwel omdat we steeds verder uit elkaar groeiden."

"Het schrijven van dat nummer heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we oude wonden weer konden dichtten." Een aantal weken voordat zijn vader stierf aan leukemie hebben ze het weer bijgelegd. "De laatste dertig dagen van onze relatie maakte de dertig jaar daarvoor weer goed."

Optimisme

"Het was zelfs zo dat ik na het overlijden van mijn vader weer ging sleutelen aan dat nummer. In plaats van te eindigen met een mineur akkoord, wat droevigheid beschrijft, veranderde ik het naar een majeur akkoord dat het gevoel van optimisme versterkt. Dat weergeeft het gevoel veel beter dat ik had toen mijn vader wegviel, omdat we het eindelijk hadden goed gemaakt."

Dat is het motto van Lenny, liefde overwint alles. Het beschrijft ook een deel van zijn leven. "Het begint met het liefhebben van jezelf en het teweeg brengen van een verandering in je bewustzijn. Daarna kan het door groeien", sluit Kravitz af.

Luister hier naar Lenny Kravitz