AMSTERDAM - Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gaat The Beatles de ruimte insturen. Het betreft het toepasselijk getitelde 'Across The Universe'.

Dat meldt de website van De Gazet van Antwerpen vrijdag. Het nummer gaat op 4 februari om 1 uur 's nachts de ruimte in via het Deep Space Network.

Herdenking

Met de transmissie herdenkt de NASA dat het nummer veertig jaar geleden is opgenomen en dat The Beatles een halve eeuw geleden begonnen. Daarbij bestaat ook de NASA vijftig jaar.

Volgens de NASA is Paul McCartney heel blij dat het door John Lennon geschreven lied de ruimte ingaat. Yoko Ono, de weduwe van Lennon, noemde de gebeurtenis "het begin van een nieuw tijdperk waarin we zullen communiceren met miljarden planeten door de hele kosmos."

Beatlesliedjes

De NASA gebruikte eerder al nummers van The Beatles. In november 2005 speelde McCartney 'Good Day Sunshine' tijdens een concert, dat rechtstreeks werd doorgestuurd naar het Internationaal Ruimtestation. Andere Beatles-liedjes zijn gebruikt om astronauten in de ruimte te wekken.

Het Beatlesnummer wordt gericht op de Poolster die zich op 431 lichtjaar afstand van de aarde bevindt.