Steeds meer jonge muzikanten ontdekken dat er nog meer is dan Westerse popmuziek en verwerken exotische geluiden in hun muziek. Eerst was daar Yeasayer met een bijzonder goed album, nu volgt het Amerikaanse Vampire Weekend.

In het rijtje beloften voor 2008 was veelvuldig de naam Vampire Weekend te lezen met in het kielzog van deze naam steevast een verwijzing naar Paul Simon's Graceland. Een omschrijving die weliswaar wat kort door de bocht is, maar na beluistering van dit album wel logisch te verklaren. Het gitaargeluid en de percussie van Vampire Weekend klinkt alsof ze van een Afrikaanse band zijn.

Afrikaanse pop

Niets is minder waar, de blanke studenten van Vampire Weekend, hebben gewoon goed geluisterd naar Afrikaanse pop. Vooral in het nummer Cape Cod Kwassa Kwassa is dat goed te horen. Dit nummer, het beste van het album, verwijst naar een dans die eind jaren 80 zeer populair was in Congo en de landen daaromheen. Het verschil tussen dit nummer en de origineel Afrikaanse muziek is dat de zang en tekst juist weer wat weg hebben van de Talking Heads.

Vrolijk

Ondanks al deze hippe referenties is de muziek van Vampire Weekend, verre van pretentieus, maar klinkt het vrolijk, luchtbaar en regelmatig dansbaar. Iets wat Vampire Weekend dus ook gemeen heeft met de legendarische plaat van Paul Simon. Naast de Afrikaanse klanken zijn in enkele nummers ook nog eens prachtige strijkarrangementen te horen. Het nummer M79 is met zijn violen, die worden vergezeld met een lichtvoetig ritme een voorbeeld van hoe fris en origineel popmuziek anno 2008 kan klinken.

Tournee

Helaas heeft het publiek in Amerika ook de muziek van de New Yorkers ontdekt en zijn ze daar uitgebreid op tournee. We moeten waarschijnlijk tot de zomer of het late voorjaar wachten voordat de band een Nederlands podium zal betreden.

Bekijk hier de video van Mansard Roof.