AMSTERDAM - Komend weekend is Groningen het middelpunt van de Europese popmuziek. Tijdens Eurosonic en Noorderslag presenteren de platenmaatschappijen al hun nieuwe talenten de aan pers en het publiek. Eén van de grote verrassingen zal daar ongetwijfeld Lightspeed Champion zijn.

Devonte Hynes, de man die schuilgaat achter de naam Lightspeed Champion staat op het punt om de drukte van de kleedkamer in de Melkweg te verlaten om op een rustigere plek een interview te geven, maar dan loopt violist Mike Sidell net binnen.

De twee hebben elkaar vijf weken niet gezien, dus moeten even bijpraten. Hynes verontschuldigt zich, maar legt uit dat de eerste dagen van 2008 erg chaotisch verlopen zijn en dat hij zijn bandleden amper heeft gesproken.

Hecht

Nu er de eerste promotieoptredens voor zijn album 'Falling Of The Lavender Bridge' aan zitten te komen is het belangrijk dat hij een hechte band gaat vormen.

Even later zit de zeer verlegen Dev naar zijn glas cola te staren in het restaurant van de Melkweg. Het kost hem duidelijke moeite zich bloot te geven aan de pers, die alles van hem wil weten, maar vaak de verkeerde dingen belichten.

Lightspeed Champion - Galaxy of the Lost

Americana

Nu hij na het uiteenvallen van zijn vorige band 'Test Icicles' solo verder gaat lijkt het voor een buitenstaander als een geheel nieuwe start. De muziek van Lightspeed Champion, een mix van Americana en pop is immers een wereld van verschil met die van Test Icicles, een mix van punk en beats.

Maar voor Dev is het gewoon een voortzetting van wat hij altijd heeft gedaan: muziek maken. In welke vorm zijn composities uiteindelijk het licht zien, heeft bij hem een ondergeschikte rol.

Wat het voor Dev alleen nog maar lastiger maakt is dat het nieuwe album al bijna een jaar af is en deze maand pas uit gaat komen.

Afblijven

"Ik heb de laatste maanden uit verveling maar veel optredens gegeven. Het lastige daarbij was dat ik dolgraag mijn liedjes van de cd met het publiek wilde delen, maar dat niemand deze kende. Bovendien wilde ik expres van de nummers van het album afblijven zodat ik ze niet zat zou zijn nu de plaat uit gaat komen. Pas vanaf februari ben ik van plan om tijdens mijn optredens meerdere nummers van de plaat te spelen."

Ook moet in de komende paar weken de band rondom de Lightspeed Champion vorm gaan krijgen. Dev is er nog niet helemaal uit wie er allemaal gaan meedoen. Tijdens het optreden op de avond na het interview bestaat de band uit drie personen: Dev, de eerder genoemde violist Mike en zijn nieuwe drummer Anna.

Vormen

Aankomend weekend, tijdens Eurosonic zal daar nog een bassist bijkomen. "Bovendien verruil ik dan mijn akoestische gitaar voor een elektrische. Vanavond spelen we nog een soort van akoestisch, maar uiteindelijk kan de muziek op het podium heel verschillende vormen aannemen. Ik loop bijvoorbeeld op dit moment met het idee rond om een aantal optredens te geven waarbij we alleen maar synthesizers gebruiken."

Het album 'Falling Off Lavender Bridge' is in zijn geheel opgenomen in Omaha, Nebraska, waar Mike Mogis, de baas van platenlabel Saddle Creek (het label van Conor 'Bright Eyes' Oberst) Dev onder zijn hoede nam.

Hij kwam daar terecht toen hij een handvol demo's per e-mail naar zijn eigen platenbaas stuurde. Deze was toevallig in LA met Mogis, die meteen zeer enthousiast was en Dev belde om hem uit te nodigen.

Ontkrachten

Dit alles is niet zo verwonderlijk want de muziek van Lightspeed Champion heeft wel wat weg van die van Bright Eyes. Veel journalisten hebben geschreven dat Dev zijn inspiratie haalt uit country en dat hij vaak naar deze muziek luistert, maar dat wil hij graag ontkrachten

"Mijn inspiratie komt van artiesten als Fleetwood Mac en Neil Young. Beide acts hebben nummers waar een soort van countrygevoel in te horen is, maar echte country is het natuurlijk niet."

Uitstraling

Als 's avonds Dev tijdens het Riot-festival het podium betreedt is hij net als bij het interview, aan het begin wat schuchter en verlegen. Maar gaandeweg ontpopt hij zich als een ware entertainer die blijkt te beschikken over een groot aantal goede liedjes en de juiste uitstraling om een hele grote ster te worden.

Stuk voor stuk verovert hij het publiek in de zaal, dat al snel het gevoel heeft een ster in wording op het podium te zien staan. Niet slecht voor iemand die nog maar net 22 is.

Lightspeed Champion is donderdagavond te zien in Vera in Groningen. Zijn album ligt de 21ste in de winkels.

Luister hier naar Lightspeed Champion