CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De winkelketen Free Record Shop heeft in het afgelopen kwartaal ruim 6 procent meer muziek verkocht dan een jaar eerder. Dat maakte de platenzaak maandag bekend.

"Dit is een trendbreuk, de voorgaande maanden daalde de omzet van muziek nog", aldus directeur Johan van Hees.

Downloaden

Platenzaken hebben de laatste jaren last van concurrentie van het legaal en illegaal downloaden van muziek. Van Hees gelooft echter nog sterk in muziek als product en de cd als drager.

Free Record Shop haalt ongeveer een derde van zijn omzet uit muziek. De directeur denkt dat de toenemende aandacht voor entertainment een belangrijke veroorzaker is van de opleving.

Besteding

De totale omzet van de Free Record Shop steeg met 20 procent in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Zowel het aantal klanten als de gemiddelde besteding was ruim hoger dan vorig jaar in de periode oktober-december.

De omzet van hardwareproducten, goed voor 5 à 10 procent van de totale omzet, steeg zelfs met 150 procent dankzij de goede verkoopcijfers van spelcomputers zoals de Wii en de DS Lite van Nintendo en de Playstation 3 van Sony. "In de gamessector is sprake van een belangrijke opleving dankzij de introductie van nieuwe spelcomputers."