KAMPEN - Wie bij punkrock denkt aan langharige types die zingen over hoe ellendig het leven is, zal verrast opkijken van Jeremy's, volgens talloze kenners één van de meest talentvolle en veelbelovende formaties van Nederland.

In 2007 was de groep uit Kampen onder meer Serious Talent op Radio 3FM en werd uitgenodigd voor het Kweekvijver-project van tv-zender TMF. Met de lancering van de eerste cd en een optreden op Noorderslag moet 2008 het jaar worden van de doorbraak bij het grote publiek.

"We spelen heel hard", waarschuwt bassist Jos Weerdmeester direct. Het vrolijke liedje Saturday, dat vorige jaar een bescheiden hitje was, was een rare uitzondering in het oeuvre van Jeremy's. De groep merkt dat liefhebbers die op basis van dat nummer naar optredens komen raar opkijken als ze geconfronteerd worden met de harde, pittige muziek die de groep ten gehore brengt.

Lieve mensen

"Maar we zijn verder gewoon heel lieve mensen", voegt zangeres Katelijn Schipper daar meteen aan toe. "Wij zijn vooral niet boos: we brengen geen maatschappijkritische teksten over hoe slecht het gaat met de wereld. Op het album staan vooral vrolijke liedjes over relaties en andere mooie dingen."

Schipper (22) en gitarist Fokko Mellema (21) kennen elkaar al van de middelbare school. Tijdens repetities op jongerencentrum 't Ukien in Kampen voegden bassist Weerdmeester (28) en drummer Ronnie Popkema (35) zich bij het tweetal. De groep timmert in deze formatie al drie jaar aan de weg.

Combineren

Alle vier combineren ze nog hun leven als rockers met een baan of studie. "We spelen al drie jaar in alle zaaltjes van Nederland", vertelt Mellema, ook verantwoordelijk voor alle teksten. "Langzaam komen steeds meer mensen te weten dat wij er zijn. Er zijn maar weinig groepen die een grote doorbraak cadeau krijgen."

Toch dankt Jeremy's vooral diskjockey Giel Beelen, die de band vorige jaar uitnodigde in zijn uitzending. "Sindsdien hebben de juiste mensen ons gehoord. Een gezonde dosis geluk heeft ook zeker geholpen."

Samenwerking

Al schrijft Mellema alle teksten, de nummers ontstaan altijd in samenwerking met de andere drie leden van de groep. "Ik schrijf op mijn zolderkamertje ook wel teksten die niet bij Jeremy's passen", legt hij uit.

"Katelijn kan geen zinnen gaan zingen waar ze niet achter staat, of waar ze niets mee heeft. En Ronnie verzint drumpartijen die ik niet eens op zou kunnen schrijven." Over de vraag of de band in het Engels of Nederlands zou zingen, is nooit discussie geweest. "Punkrock in het Nederlands klinkt toch anders", vindt Mellema. "En in het Nederlands kan je nooit buiten de landsgrenzen optreden."

Hoogtepunt

Een keuze die zijn vruchten al heeft afgeworpen. "Een absoluut hoogtepunt was een korte internationale tour die we van de zomer hebben gemaakt langs podia in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en België", vertelt bassist Weerdmeester enthousiast. ",Voor dat soort live optredens ben je toch muzikant geworden. Dan springen er vonken vanaf die je op een studioalbum maar moeilijk kan overbrengen."

Het album O Yeah Aha Oh! van Jeremy's ligt vanaf 14 januari in de winkels.