Of zijn band Del Amitri nu wel of niet uit elkaar is weet eigenlijk niemand, maar voornaamste songschrijver en zanger Justin Currie komt nu wel met een solo album getiteld 'What Is Love For'. Een erg fraai liedjes album waarin hij zichzelf als songschrijver en emotievol zanger meer dan bewijst.

Het Schotse Del Amitri is zo'n band waarvan heel veel mensen in Nederland alleen hun hitjes 'Be My Downfall' of 'Nothing Ever Happens' kennen. Toch had de band veel meer te bieden.

Hun 6 albums boden een willekeur aan perfect geschreven popsongs en de mannen wisten ook nog eens flink te rocken. Het vakmanschap van Currie en gitarist Iain Harvie, de voornaamste bandleden, kwam het beste uit de verf op hun onvolprezen album 'Twisted' uit 1995.

Currie

Na 6 albums, een verzamelaar van grootse Britse hits en een verzameling van b-kantjes even niet meegerekend, vond de oprichter van de band het tijd om een tijd lang andere dingen te doen. Zo vormde hij de soul en jazz covers band Button Up en begon hij een opvallend, folk georiënteerd, samenwerkingsproject met de vroegere Fairground Attraction zangeres Edie Reader en Colin McIntyre, de man die in zijn eentje Mull Historical Society vormt.

Ook maakte Currie samen met oud Simple Minds man Jim McDermott, en diens broer Kevin, een album getiteld 'A Terrible Beauty' met een soort van 60 rock pastiche sound.

Emotie

Met een eerste solo album is Currie echter weer helemaal terug in de sfeer van Del Amitri. Dat hij de belangrijkste songschrijver van de band was wordt met dit solo album helemaal duidelijk. Alleen heeft hij zich overtroffen in het schrijven van songs die oprechte emotie ademen, een kracht die hij op de Del Amitri albums soms al zo mooi kon neerzetten.

Album opener en titelnummer 'What Is Love For' is wat dat aangaat gelijk een geweldig voorbeeld. Gedragen door puur strijkers zingt Currie zich door een slagveld emoties. Zonder twijfel een van de allermooiste liedjes van dit jaar!

Melodieën

En die mooie introspectieve teksten op het album zijn immer gekoppeld in fraaie melodieën. Luister naar songs als 'If I Ever Loved You','Something In That Mess' en de piano ballade 'Where Did I Go' of 'Still In Love' en je bent overtuigd. Juist ook een song als het fraai gelaagde 'Only Love' vertelt in ruim 3 minuten zoveel meer als andere songs van dit jaar.

Sowieso gaan de teksten van Currie dit maal wel heel erg veel over verbroken relaties. Geheel andere koek maar uiterst indrukwekkend is daarnaast album afsluiter 'No Surrender', waarin Currie op bijna Dylaneske wijze in een rauwe aaneenschakeling van zinnen zijn visie op de wereld van nu geeft.

Dat verpakt met strijkers die doen denken aan de arrangementen die Craig Armstrong maakte voor Massive Attack. 'What Is Love For' is, nog meer dan de Del Amitri albums, het grote bewijs van de klasse van een van de allerbeste songschrijvers die Schotland ooit gekend heeft.