AMSTERDAM - Extince, de taalkunstenaar en grondlegger van de Nederlandse hiphop is terug. Zijn nieuwe cd Toch? ligt vanaf vrijdag in de winkels. Begin volgend jaar gaat hij rondtoeren in Nederland.

De fans hebben drie jaar lang moeten wachten op nieuw werk van Extince, of Peter Kops zoals de Brabander in het dagelijks leven heet.

"Als ik iets uitbreng, dan is dat niet zomaar iets. Ik moet er helemaal achter staan. En daarnaast, ik moet de eerste artiest nog tegenkomen die ieder jaar een steengoed album kan droppen."

Kaal of Kammen

Toch? Is het stopwoordje van de rapper, die in de jaren negentig bekend werd met zijn hits Spraakwater en Kaal Of Kammen. Het is daarom voor hem een logische stap om zijn cd ook zo te noemen. Een ander stopwoordje komt aan bod in het nummer Ken Je Frank?

"Een tijdje terug riep iedereen 'boeien'. Daar moest ik natuurlijk met een alternatief op komen, dus wij riepen Ken Je Frank in plaats van boeien. Frank Boeijen, die zanger, snap je 'm?"

Gabberbeat

Het nummer heeft nog een verrassing: aan het einde komt een zware gabberbeat. "Eind jaren tachtig, begin jaren negentig dachten we in Nederland dat hiphop hier net zo groot zou worden als in de Verenigde Staten, maar ineens kwam daar die gabberbeweging tussen. In mijn beginjaren had ik ook veel fans uit de gabberscene. Ik stond in de hitlijsten met allemaal happy hardcore nummers onder en boven me."

Grondlegger

Hoewel hij door veel mensen wel zo wordt gezien, ziet Extince zichzelf niet als grondlegger van de Nederlandse hiphop. "Dat zeggen anderen over mij. Ik heb mezelf nooit als grondlegger gezien. Ik wilde rapper worden, geen grondlegger."

Toch voelt hij wel druk als hij iets uitbrengt, juist omdat mensen hem als de grondlegger zien.

"Dat stempel legt zeker een druk op mijn schouders. In het begin werd ik wel eens gepushed om snel iets uit te brengen, maar ik kan niet sneller lopen dan ik loop. Inspiratie voor een nieuwe track komt niet tijdens kantooruren."

Rotte vis

In de beginjaren lag Extince wel eens overhoop met 'vakbroeders' als Osdorp Posse en Brainpower. Over en weer werden er nummers gemaakt waarin ze elkaar voor rotte vis uitmaakten, de zogenoemde diss.

"Ik noem het zelf geen diss, maar liever strijdnummers. Het moet ook creatief blijven, anders is er niets aan. Eigenlijk zie ik het als een compliment als iemand een nummer over je maakt!"