AMSTERDAM - Soms heb je van die optredens die je kippenvel over je hele lijf bezorgen. De show van de Deense band Saybia was zo'n moment. Foutloos verzorgde het vijftal dinsdag een act met Pink Floyd-achtige allures in het Amsterdamse Paradiso.

De dinsdagavond was als een driegangenmaaltijd in een luxe restaurant. Allereerst werd het publiek getrakteerd op een goed voorprogramma als voorafje, in de vorm van het Deense Grand Avenue.

De rockband vist een beetje in dezelfde vijver als Saybia, maar geeft er een eigen draai aan. Het gitaargeluid overheerst, wat gelijk ook hun zwakte is. De nummers lijken al snel een herhalingsoefening te worden door steeds hetzelfde trucje met de jankende gitaren toe te passen.

Opgewarmd door het voorprogramma snakken de aanwezigen nog maar naar één ding: Saybia. De band kan dan ook op een groots applaus rekenen als ze het podium betreden.

Schroom

Wat onwennig en bescheiden kruipt zanger Søren Huss achter de microfoon. Zijn ogen turen behoedzaam de zaal in, maar zodra de eerste noten op het gitaar worden aangeslagen valt de schroom van de heren af en barst er een schitterend kabaal los.

Vol passie werkt Saybia de set af. De ene keer ingetogen, de andere keer explosief. Maar welk nummer de band ook speelt, stuk voor stuk klinkt het allemaal even meeslepend. Songs als 'Angel', 'Godspeed Into The Future' en 'I Surrender' kunnen tevens rekenen op veel bijval van het publiek.

Publiek en artiest genieten van elkaar en dat is mooi om te zien, maar bovenal mooi om te horen.

Peuk

Na iets meer dan een uur verlaten de leden van Saybia, die inmiddels al drie albums achter hun naam hebben staan, het podium. Genoeg materiaal dus om nog een flinke toegift te spelen, nadat er haastig een peuk wordt geconsumeerd.

Het publiek wordt bedankt, wij Nederlanders worden weer eens bestempeld als het meest toegewijde publiek dat ze hebben, alle clichés passeren de revue voordat we eindelijk aan het toetje mogen beginnen. Alle akoestische nummers lijken bewaard te zijn voor de toegift.

Hilarisch was de fan die op elk moment dat Huss iets probeerde te zeggen keihard "rock 'n roll" blèrde. Totdat er een komische, licht geïrriteerde "shut up" uit de mond van de Saybia voorman kwam.

Foto

Voordat Saybia definitief afscheid nam mocht het publiek op de foto, om het volgende poppodium te begroeten. Zo mocht Paradiso een 'fotogroet' sturen naar Brussel en werden de 'groeten' uit Groningen ontvangen waar de band een dag eerder stond.

Dat de band in 2003 serieus overwoog om er mee te stoppen is onvoorstelbaar. De band staat als een ijzersterke eenheid en weet op alle fronten te overtuigen. Nu is het aftellen tot de volgende keer dat Saybia ons land aandoet.

Luister hier naar Saybia