Wat een fraaie uitgave is die 20 jaar Deluxe edition boxset 'The Joshua Tree' van U2. Een ge-remastered album, een album vol b-kantjes, een DVD met een liveconcert, clips en een docu, een boek over het maken van het album plus alle teksten en vijf mooie losse foto's.

'The Joshua Tree' blijkt eens en te meer het meest complete en beste U2 album.

Het album

Nadat het Ierse U2 met 'Boy', 'October' en 'War' een trilogie over volwassenwording had afgesloten, was het tijd voor een nieuwe richting. Met Brian Eno en Daniel Lanois als producers werd daarna het verrassende 'The Unforgettable Fire' gemaakt. De lange tour die daarop volgde, bracht de band daarna langdurig in Amerika.

Diep geïnspireerd door het land werden daarna wederom met Eno en Lanois als producers voor de nieuwe songs opgenomen. In de songs weerklonk de zoektocht van U2 naar de roots, dromen, religie en de blues van Amerika. Het album 'The Joshua Tree' bleek het meesterwerk dat de band sinds zijn debuut in zich had.

Joshua Tree

Vanaf de openingstonen van 'Where The Street Have No Name' weet je dat je hier te maken hebt met een bijzonder album. De atmosferische toetsen die overgaan in die van mijlen ver herkenbare gitaarpartij van The Edge. De drums, bas en zang die daarna invallen maken de song tot een grote emotie-explosie.

De gospel 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' en, misschien wel hun allermooiste song ooit, 'With Or Without', volgen. Een briljant openingstrio. Maar de andere songs doen daar zeker niet voor onder.

De fraaie ballade 'Running To Stand Still', de enige song die qua tekst teruggaat naar hun thuisstad Dublin, waar in the armere gedeelte in het Noorden van de stad, drugsverslaving een groot probleem is.

Begrafenis

Ook 'One Tree Hill' over een begrafenis van een van hun crewleden is prachtig. Het duidelijke politieke statement over de Amerikaanse buitenlandpolitiek, dat doorklinkt in 'Bullet The Blue Sky' en 'Mothers Of The Disappeared', is daarnaast zeer overtuigend. En met 'In God's Country' en 'Trip Through Your Wires' gooien ze daarna net zo gemakkelijk nog twee aanstekelijke popsongs achteraan.

Hoe verschillend alle songs ook zijn, ze passen wonderbaarlijk goed in hun volgorde. Niet alleen artistiek maar ook commercieel bleek het album een waar schot in de roos.

Anton Corbijn

Geen recensie van 'The Joshua Tree' zonder vermelding van de beste popfotograaf die de popmuziek heeft voortgebracht. De hoes van dit album bleek zo goed geschoten dat de sfeer van de songs op het album en de foto's die de hoes sierden als één geheel konden worden gezien.

Voorheen was U2 een erg goede band uit Ierland, met het imago dat Nederlander Corbijn de band met de foto's voor 'The Joshua Tree' verschafte werden ze een wereldact. De samenwerking bleek zoveel impact te hebben dat ze nu, na 20 jaar, nog steeds samenwerken.

Extra's

Van het album 'The Joshua Tree' verscheen een flink aantal singles en de band kreeg zoveel inspiratie met de opnames dat er heel veel songs over waren die op b kantjes werden gezet.

Op CD 2 staan in totaal veertien stuks. Natuurlijk 'Spanish Eyes' en 'Walk To The Water' maar ook 'Silver And Gold' van het door Little Steven Van Zandt opgezette Sun City project en een eerste versie van 'Sweetest Thing'.

Op de bonus-DVD staat een concertregistratie uit Parijs van een concert dat volgde op de release van het album. De verrassende tracklisting en een geïnspireerde band maken een prachtig geheel. De documentaire 'Outside It's America' was eerder wel op video maar nog nooit eerder op DVD te verkrijgen en is ook de moeite waard. (Island/Universal)