Hij was het grote Britse genie achter The Jam en werd verguisd met zijn jazzy Style Council maar met zijn tweede solo album 'Wild Wood' uit 1993 kwam alles toch weer helemaal goed.

De composities leverde hem de status van groots Brits songschrijver op en het album werd niet alleen als meesterwerk gezien, het won ook verschillende prijzen. Het album is nu uit als fraaie dubbele versie met tal van extra's.

Pre Wild Wood

Hoe raar kan een carrière lopen? Met je ene band op een magistrale hoogte stoppen en vervolgens met je volgende band op het einde belanden in steeds kleinere clubs die nauwelijks meer vol te krijgen zijn. Het overkwam Paul Weller.

Voorzichtig, geheel in zijn eentje, met nieuwe songs maar vooral ook de songs uit de gloriedagen van The Jam kreeg hij daarna weer wat publiek terug. Maar geen platenlabel wilde hem meer hebben.

Met wat geld, verdient op tour in Japan, ziet hij uiteindelijk een kans om de plaat te maken die hij wil en hij vindt in het kleine Go Disc! de juiste partij om deze uit te brengen. Het album brengt zijn oude Jam fans terug, die niets van Style Council moesten hebben.

Wild Wood

Het naar hem zelf genoemde album blijkt een succes en met het terugkrijgen van zijn oude fans laait het muzikale vuur bij Weller weer helemaal op. Met zijn tweede album 'Wild Wood' (1993) overtreft hij zichzelf in elke compositie.

Alle composities bij elkaar creëren het meesterwerk. Of het nu rockers zijn als 'Sunflower' of 'The Weaver', prachtig atmosferische, tegen het legendarische Traffic aanleunende, tracks als 'Can You Heal Us (Holy Man)' of '5th Season' of gewoonweg verrukkelijke ballades als het titelnummer of 'Country', alles klopt.

Post Wild Wood

Het album slaat enorm aan en Weller wordt gelijk weer voor vol aangezien en door de Britse pers en publiek, en ver daarbuiten, op handen gedragen. Grote zalen raken zonder problemen uitverkocht en hij staat weer op elke voorkant van elk willekeurig muziekblad.

Hij ontvangt de Brit Award voor het album en de titel Modfather. Opvallend feit dat we op dat moment midden in de Britpop zitten en alle aandacht gefocust lijkt op bands als Blur en Oasis. Maar hoewel beide bands een grote strijd leveren ten opzichte met elkaar, ze omarmen beiden Weller. Noel Gallagher pakt daarnaast echt elke mogelijkheid aan om met Weller te spelen.

Wild Wood extra

De deluxe versie van 'Wild Wood' die nu in de winkels ligt bevat twee cd's. Op het eerste album een ge-remasterde versie van het album met daarnaast nog zeven extra tracks.

Ondermeer een gestripte versie van de single 'Hung Up', die wonderbaarlijk mooie Portishead remix van 'Wild Wood (voorheen alleen op 7 inch te verkrijgen), een cover van The Who's 'Magic Bus' en het live in de Royal Albert Hall opgenomen 'This Is No Time' zijn als extra te vinden.

Op cd 2 zijn veel songs van het 'Wild Wood' album in een demo versie te horen. Daarnaast zijn er covers van 'I'm Only Dancing' van The Small Faces, 'Ohio' van Crosby, Stills, Nash & Young en 'Black Sheep Boy' van Tim Hardin te vinden. De erg mooie, in de BBC studio's opgenomen, live tracks van 'Foot Of The Mountain', 'Hung Up' en 'Black Sheep Boy' vervolmaken deze perfecte uitgave.

Paul Weller ontdekte zijn grootse muzikale genialiteit op 'Wild Wood' en deze deluxe versie, met al zijn outtakes, laat dat in volle glorie horen.

Island/Universal