AMSTERDAM - In Tivoli vond afgelopen weekend het festival "Le Guess Who" plaats. Een prima aanleiding voor het Utrechtse poppodium om een deel van de Canadese undergroundmuziek naar Nederland te halen. Een interessant concept dat iets te veel werd gekenmerkt door wisselvalligheid.

De eerste avond van het tweedaagse festival was helaas enigszins teleurstellend. Het oogde allemaal nogal wat ongeorganiseerd en de relatief kleine hoeveelheid belangstellenden hielp ook al niet mee aan de uitstraling. Leuk was echter wel het podium dat omringd was met allemaal oude televisietoestellen.

Hot Hot Heat

De line-up van de vrijdagavond wist ook niet iedereen warm te maken. Young Galaxy opende teleurstellend, pas bij het optreden van de synthesizer georienteerde indierockband Hot Hot Heat begon het publiek enigszins los te komen.

Braafjes sprong iedereen op en neer en alle nummers werden vrolijk onthaald, tot de vredelievendheid wreed werd vestoord door de idioterie van Duchess Says.

Gestoord

Het optreden van de dance punkband was compleet gestoord en zangeres Annie-Claude had geen enkele moeite om zichzelf met het publiek te vereenzelvigen.

Halverwege het optreden besluit ze dat het maar saai is om alleen op het podium te staan. Van het één komt het ander en voor je het weet staat de kleine artiest er lustig op los te pitten tussen de fans, met een blik in haar ogen die doet vermoeden dat de nodige vormen van drugs naar binnen zijn gegoten.

Wankelend klimt ze het podium weer op om er nog geen minuut later weer vanaf te spring, op de nek van een jongen uit het publiek wel te verstaan. Het optreden eindigde in een grote chaos.

Beukend

Na aanmoediging van Annie-Claude bestijgt bijna de helft van de aanwezige mensen het podium. Beukend, springend en feestend en geen enkel oog voor de artiesten die er staan.

Uiteindelijk druipt de band af na een nogal hilarisch optreden dat inhoudelijk niet zo veel te betekenen had.

De electro van MSTRKRFT zorgde tot diep in de nacht voor de muzikale invulling, maar het verwerd daarmee meer een normale clubnacht dan dat er echt sprake was van een festival.

Aankleding

De zaterdag begon een stuk beter. Zowaar was er opeens wat gedaan aan de aankleding en de line-up was ook een stuk sterker. De avond begon rustig en intiem met optredens van Julie Doiron en Lightning Dust.

Met de stevige muziek van Black Mountain had de organisatie van 'Le Guess Who' niet de sterkste afsluiter geprogrammeerd.

Dat was zonder enige twijfel Caribou http://www.myspace.com/cariboumanitoba geweest. De folktronica knalde er keihard in en voorman Daniel Snaith had geheel onverwacht zelfs een band aan zijn zijde staan.

Wisselvallig

De eerste editie van het festival was een interessant concept, maar er dient nog wel wat geschaafd te worden aan het geheel. 'Le Guess Who' was te wisselvallig om daadwerkelijk een vaste voet aan de grond te krijgen.