AMSTERDAM - Onder het motto 'dat kan ik zelf beter' begint zanger René Riva zijn eigen platenlabel. "Ik had het idee dat mijn vorige platenmaatschappij mij teveel in een hokje wilde duwen. En ik ben echt niet alleen een vrolijke volkszanger, ik zing namelijk ook Italiaanse opera-achtige nummers."

Het eigen label EMC-RIVA, opgericht samen met producent Coen van Hoevelaak, is donderdag officieel gepresenteerd. In januari komt de nieuwe single van Riva (echte naam René van Eunen) uit op dat label, in april volgen de volgende single en het complete album.

"Op die cd staan Nederlandstalige nummers en ook een paar Italiaanse liedjes. Bij mijn vorige platenmaatschappij had ik niet de vrijheid om iets anders dan mijn eigen taal te zingen."

Feestartiest

De zanger vermoedt dat de platenmaatschappij een ander beeld had van hem dan hijzelf. "Ik wil niet alleen maar bekend staan als feestartiest." Daarom heeft hij ook plannen in de toekomst met een volledig Italiaanse cd te komen.

Riva vindt dat er in de Nederlandse muziek teveel een hokjesgeest geldt. "Bij optredens willen ze alleen maar vrolijke, up-temponummers horen. Maar juist in de langzamere en Italiaanse nummers kan ik laten horen wat ik kan."

Tenoren

De fascinatie voor Italiaanse muziek zat er al vroeg in bij de 28-jarige Amsterdammer met de tenorstem. "Ik heb familie in Italië wonen, dus ik kwam er al vaak. Toen ik in 1994 een concert van de drie tenoren (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras) hoorde, was ik daar zo door geraakt."

De eerste cd van Riva stamt uit 2005. "Ik wilde wel sneller een nieuwe cd maken, maar dat kwam er niet van." Tussendoor zat hij overigens niet stil. "Ik had een kleine rol in de Nederlandse film Nachtrit en ze gebruikten mijn muziek door de hele film heen."

Plannen

Begin dit jaar kwamen ook de plannen om 'iets' samen te doen met Van Hoevelaak, dat resulteerde in het eigen label.

Best een risico geeft de zanger toe. "Maar ja, je bent zanger en ondernemer, daar horen risico's bij. Ik ben nu 28 jaar, zo'n beslissing moet ik nu nemen en niet over tien jaar denken: Had ik maar."