The Commitments - Deluxe Edition

The Commitments uit 1991 is zonder twijfel een van de leukste en beste muziekfilms ooit gemaakt. De opgang en ondergang van een Ierse soul band was voor velen een feest van herkenning.

Filmmaker Alan Parker overtrof zichzelf in deze rauwe en hartverwarmende film en won er vele prijzen mee.

Commitments

De film, naar een verhaal van de zeer bekende Ierse schrijver Roddy Doyle, vertelt over de problemen die gepaard gaan met het opzetten en in stand houden van een band als privé-problemen en geld een rol gaan spelen.

De film bleek een groot succes en niet alleen door het enthousiaste spel van de acteurs maar ook door de muziek die te horen was. Een enorme stapel aan geweldige soul classics, die door de band werden gespeeld, kwam namelijk voorbij en vooral met de stem van de toen nog maar negentienjarige Andrew Strong klonken ze helemaal te gek.

Commitments 1 & 2

Met het succes van de film werden de grote soul klappers uit de film natuurlijk ook op CD vastgelegd. Die CD bleek een onverwacht grote hit dus een 'The Commitments 2' kon niet uitblijven. Juist door het opnemen van die tijdloze soul klassiekers klinken alle song nu nog buitengewoon lekker.

Een geweldige en lekker los spelende band bleek de basis van het succes. De reeds eerder genoemde stem van brulboei Andrew Strong, de achtergrondzangeressen Angeline Ball, Maria Doyle en Branagh Galagher sluiten perfect op elkaar aan.

Deluxe Edition

Binnen de 'Deluxe Edition' van 'The Commitments' zijn de songs van beide Commitments albums te vinden. Alles geremastered en nog beter in balans. Daarnaast zijn er een paar extra tracks toegevoegd van het enige groots uitgebrachte Andrew Strong solo album 'Strong'.

Bizar dat deze man nooit meer een echte kans heeft gekregen want zijn stem is echt te gek. Vlak na de Commitments-film nam hij een album op in de studio van Zuchero maar deze zou te ver afstaan van de songs die hij voor The Commitments had gedaan en werd daarom niet uitgebracht.

'Strong' lag dichter in de buurt maar werd geen groot succes. De beste tracks staan dus nu wel op deze 'Deluxe Commitments'.

Furore

In de film is ook een jonge Glen Hansard te zien die momenteel furore maakt in de beste muziekfilm van dit jaar 'Once'. Natuurlijk is Hansard ook de gedreven voorman van de Ierse band The Frames.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie