Spinvis betovert Crossing Border

AMSTERDAM - "Tijd is als een stromende rivier, met restanten uit het verleden aan de oevers", aldus Erik de Jong van Spinvis. En wat stroomde die rivier snel tijdens het schitterende optreden van Spinvis op de donderdag van het Crossing Border festival in Den Haag.

In 2002 gaf de veertigjarige Erik de Jong van Spinvis zijn eerste optreden op Crossing Border, ondersteund door een orkest. Vijf jaar later keert de zoldermuzikant terug op de plek waar hij ooit begon.

Oorverdovend

Al vanaf het eerste moment weet de mystieke, experimentele popmuziek van Spinvis te boeien. Vol aandacht luistert de zaal naar elk nummer, soms tragisch soms vrolijk, om vervolgens in een oorverdovend applaus los te barsten.

Spinvis is kwaliteit en elk nummer wordt tot een muzikaal hoogstandje verheven. Een perfect samenspel tussen de muzikanten laat nummers nog meeslepender klinken dan ze op de cd doen.

Video van het nummer 'Aan de Oevers van de Tijd' van Spinvis

De intimiteit die De Jong brengt is ongekend en ondanks de technische mankementjes is het een kei van de show. Helaas moet de band veel te snel afscheid nemen, het publiek snakt naar meer.

Kula Shaker

Een andere act waar iedereen vol verwachting naar uit keek was het optreden van de Engelse psychedelische rockband Kula Shaker. De band oogstte flink wat successen in de jaren '90, maar ze verdwenen net zo snel weer als ze verschenen.

Hun debuutplaat 'K' was in 1996 het snelst verkopende debuutalbum ooit, na 'Definitely Maybe' van Oasis. Nog geen drie jaar later stopte de band er alweer mee om vervolgens in 2005 weer bij elkaar te komen.

Verwachtingen

Helaas kan de band de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken. Zodra de band de eerste noten speelt veert iedereen direct uit zijn stoel van opwinding, maar echt spannend wil het nooit worden.

De band werkt de set keurig af, niets meer en niets minder. Af en toe willen de vonken er nog wel afspatten, vooral bij de Deep Purple-cover 'Hush', maar verder blijft het erg braaf allemaal. Het lijkt wel of de band te netjes wil spelen voor al die 'nette' mensen op Crossing Border.

Genadeloos

Kula Shaker durft niet te 'rocken'. Als voorman Crispian Mills zijn gitaar in de lucht werpt, hoop je stiekem dat hij het instrument genadeloos hard aan stukken ramt op de rand van het podium. Maar nee, vlak voordat het gitaar de grond raakt besluit Mills hem toch maar op te vangen.

Kula Shaker als afsluiting van de donderdag had zoveel meer kunnen zijn, maar het zijn uiteindelijk de magische popliedjes van Spinvis die nog lang blijven na galmen in het hoofd.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie