AMSTERDAM - Alain Clark heeft voor zijn nieuwe album 'Live it out' vooral inspiratie gehaald uit zijn liefdesleven. "Ik heb al vierenhalf jaar een relatie en je maakt samen gewoon heel veel mee", vertelt de zanger. "Van euforische dingen tot dieptepunten waarbij je elkaar wel kunt schieten."

Clark gebruikt de hoogte- en dieptepunten uit zijn relatie als inspiratie voor zijn muziek. "Ik maak daar dan een liedje over", vertelt hij . "Dat is soms leuk en soms pech voor mijn meisje." De geboren Haarlemmer geeft toe dat hij beter kan praten via zijn liedjes dan 'face to face'. "Ik heb dat ook nodig; mijn pen, papier en gitaar zijn belangrijk voor mij."

Soulzanger

De 28-jarige Clark reisde in januari af naar Los Angeles om te werken aan zijn nieuwe album, dat nu in de winkels ligt. De soulzanger, die zijn eigen nummers schrijft en produceert, werkte samen met de legendarische drummer Steve Gadd.

"Dat was voor mij een 'dream come true'", vertelt de zanger. "Hij heeft met grote sterren als Paul McCartney, Paul Simon en Al Jarreau gewerkt, dus het was supertof dat ik dat met hem kon doen."

Enthousiast

Alain werkte niet alleen samen met Gadd, maar zocht het ook dichter bij huis. Zo nam hij een duet op met zijn vader, soulzanger Dane Clark. "Dat was heel bijzonder. Een vriend van me vroeg eens: je vader zingt zo te gek, waarom neem je niet eens wat met hem op? Ik had daar zelf nooit aan gedacht, maar ik was meteen enthousiast, net als mijn vader."

Dane was blij met de tekst van 'Father & friend', die Alain schreef over hun relatie. "Hij zei me dat hij het zelf niet beter had kunnen zeggen." De vader van Alain werd grootgebracht door zijn moeder. "Ik weet dat mijn vader zich daarom soms afvraagt of hij alles wel doet op de manier waarop ik hoop dat hij dat zou doen", legt Alain uit.

Dat bracht de tekstschrijver voor zijn vader onder woorden met de tekst 'I didn't know my father like the way that you know me'. Clark is trots op het nummer. "Het is een liedje dat ik later zelf aan mijn kinderen hoop te laten horen."

Bitterzoet

'Live it out' is opgedragen aan Ellen, de schoonmoeder van Alain, die overleed aan longkanker. "Ik ben in januari aan de productie van mijn album begonnen en in februari overleed ze. Dat was een hele bitterzoete tijd voor mij", vertelt Clark.

"Het was aan de ene kant een hele mooie periode, want ik begon aan iets waar ik zo lang naar toe heb gewerkt. Aan de andere kant gebeurt er iets vreselijks met iemand die lijdt aan longkanker. Ik vond het een mooi gebaar om het album aan haar op te dragen als een eerbetoon aan haar en aan de familie."

Luister hier naar Alain Clark