Radio 2 schrapt twee nummers uit Top 2000

HILVERSUM - Radio 2 heeft twee nummers uit de Top 2000 geschrapt omdat er onevenredig vaak op was gestemd. Het gaat om nummers van de Groningse zanger Ede Staal en de religieuze band Hillsong United.

Voor beide artiesten was een grote lobby ontstaan, door respectievelijk het Dagblad van het Noorden en 'Christenen op Hyves'.

Unicum

Beide artiesten dreigden in de top 10 terecht te komen. Het is een unicum in het negenjarige bestaan van de Top 2000 dat er nummers uit de lijst gehaald worden.

"We kunnen goed zien wanneer de stemming wel of niet eerlijk gaat. Iedereen mag op tien nummers stemmen, als we zien dat er alleen het minimumaantal van drie artiesten wordt opgegeven, met die artiest bovenaan, dan weten we dat het door die actie komt", aldus een woordvoerder van de radiozender.

Lijst

Hij benadrukt dat Radio 2 kleine, goedbedoelde acties van fanclubs toejuicht. "Maar deze twee acties waren te groot en dan krijgt de lijst een vertekend beeld."

Adjunct-hoofdredacteur Evert van Dijk van het Dagblad van het Noorden zegt overdonderd te zijn door het succes van de actie. "Het is niet zo dat wij een lullige lokale artiest in de Top 2000 willen hebben, Ede Staal behoort tot het culturele erfgoed hier."

Flauw

Van Dijk noemt het daarom "een beetje flauw" dat Radio 2 de artiest uit de lijst heeft gehaald. "We zijn een slachtoffer geworden van ons eigen succes."

Inmiddels zijn er al enkele honderdduizenden stemmen uitgebracht op de lijst die traditioneel de dagen voor oud en nieuw wordt uitgezonden. Tot en met 30 november kan er worden gestemd.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie