AMSTERDAM - De volkszanger in René Froger is terug. Voor het eerst brengt de oer-Hollandse zanger op vrijdag 16 november een volledig Nederlandstalig album uit.

Gaat Froger terug naar de succesvolle tijden van toen hij nog een eigen huis en een plek onder de zon had? Reden genoeg voor NU.nl om het hem te vragen.

Je staat bekend als volkszanger, waarom zong je eigenlijk zo lang in het Engels?
"Ik kom toch gewoon uit de kroeg vandaan, daar heb ik mijn hele leven Nederlandstalige muziek om me heen gehad. Toen ik serieus als zanger begon, dacht ik dat ik in het Engels moest zingen als ik een ster wilde worden. En ik wilde natuurlijk internationaal doorbreken, dat was een jongensdroom.

Ik heb het in het buitenland geprobeerd, maar merkte gauw dat het niets voor mij was. Alleen in een hotelkamer zitten, dat vond ik helemaal niets. Ik miste het thuisfront ontzettend."

Maar met 'een eigen huis' werd je toch best beroemd?
"Dat nummer maakte ik tussen de bedrijven door en was voor het goede doel. Verder zong ik eigenlijk alleen Engelse liedjes, maar uitgerekend dat Nederlandse nummer werd een hit. Tja, ik had toen een ander een doel voor ogen."

Is het niet zo dat Nederlandstalige nummers nu gewoon goed scoren?
"Dat is waar, maar het heeft niets te maken met deze cd. Ik ben al een jaar of drie bezig met deze plaat, dat het goed gaat met het Nederlandse lied is puur toeval. Ik heb nu het verhaal van de afgelopen twintig jaar bij elkaar gezocht en ga terug naar mijn roots. Ik heb gewoon mijn etalage vernieuwd in iets dat veel beter bij me past."

Wanneer zag je het licht?
"Ik zong bij het afscheid van André Hazes in de ArenA het nummer 'Bloed, zweet en tranen' en dat was het keerpunt. Het was bij mensen opgevallen, ik kreeg er zo veel mails en brieven over. Mijn fans vonden het zo mooi, dat ik besloot eens helemaal op de Nederlandse toer te gaan."

Hoe ziet dat album eruit? Een beetje zoals 'Een eigen huis'?
"Ik wilde iets maken dat heel dicht bij mezelf ligt. Liedjes die recht uit mijn hart komen. Maar het is heel anders dan 'een eigen huis'. Het gevoel dat ik met vroeger heb, moest erin terug komen. Ik ben natuurlijk opgegroeid met smartlappen in de Jordaan, dat gevoel wilde ik weer terugvoelen."

Dus een echte smartlappenplaat?
"Het is ook niet helemaal smartlap. Ik noem het meer 'levenspop'. Aan de ene kant zijn het smartlappen, maar aan de andere kant is het ook heel stevig gemusiceerd. Ik denk dat het een superunieke plaat is. Ik heb sowieso een bloedhekel aan hokjes denken. Ik doe zo veel verschillende dingen, mijn laatste album was nota bene een jazzplaat."

Worden je fans daar niet gek van?
"Mijn fans springen altijd met me mee, die zijn zo hondstrouw. Dat vind ik wel de grootste waardering die je als mens en zanger kunt krijgen. Ze zien dat ik er toch altijd weer voor ze ben en ze waarderen me als de mens René Froger. Ze gaan nog altijd steeds met me mee, wat ik ook doe. Natuurlijk moet ik ze niet te veel op het verkeerde been zetten. Dat ik nu Nederlandstalig zing is een hele bewuste keuze voor de toekomst."

Het gaat goed met het Nederlandse lied. Van welke nieuwkomer verwacht je veel? "Jeroen van der Boom is heel lekker bezig. Die kan nog wel eens heel groot worden. Dan heb je nog wel wat jongelui die aan de weg timmeren. Maar dat is altijd even afwachten natuurlijk.

Kijk, ik ben ook jong begonnen, maar heb jarenlang kunnen leren in de kroeg. Neem die mensen van Idols, die moeten binnen korte tijd heel groot worden. Ze zijn zo jong, daar kan je pas over een jaar of tien van zeggen of het blijvers zijn. Van die Boris had ik trouwens heel veel verwacht, maar daar hoor je niets meer van. Dat is jammer."

Na de Toppers werk je nu weer alleen. Bevalt dat beter?
"Ik vind het heerlijk om weer even mijn eigen ding te kunnen doen. Maar je kunt het niet met elkaar vergelijken, dat is net als appels en peren. Ik vind de tijden met de Toppers geweldig. Dat was puur voor de gein in het begin, maar is uitgegroeid tot een groot spektakel.

Onze droom was een kroegsfeer neerzetten in de Arena, en dat is goed gelukt. Het was een hele grote Jordanese Bolle Jan, waar iedereen naast elkaar staat te feesten. De minister naast de straatveger, dat idee. Mensen vonden het geweldig en volgend jaar komt er waarschijnlijk weer een serie Toppers-concerten."

Zijn jullie nog steeds vrienden dan?
"Ja hoor, die vriendschap wordt zelfs steeds sterker. Het is ook echt een show die we als vriendenclub doen omdat we het zo leuk vinden. Ik ben wel de meest ingetogen van de drie. Ik heb die jongens wel eens vechtend in de tuin gezet toen ze mot met elkaar hadden: 'en nu gaan jullie het uitpraten'. Ik kan niet haatdragend zijn. Ik ben gewoon te lief."

Rene Froger terug naar roots