VOLENDAM - Jan Keizer kreeg veel bemoedigende woorden na het afscheidsconcert van BZN in juni. Heel Volendam leefde met hem mee.

Maar één zin sneed meer hout dan alle anderen. "Je moet wel muziek blijven maken", zei een wijze vriend. "Want als je stopt ga je dood. En dat moeten we niet hebben."

Dus stortte Keizer zich met nog meer overgave op een project dat hij al een tijdje voorbereidde: een eigen cd. "Niet omdat ik mijn ei niet kwijt kon in BZN", beklemtoont hij. "Maar ik was toe aan een verandering. Aan een soloalbum kan je meer eigen creatieve invulling geven. Je hoeft geen rekening te houden met anderen."

Bovendien voelde de populaire zanger al tijdens de afscheidstournee de dringende behoefte zijn gevoelens over het naderende einde van het tijdperk BZN op een rijtje te zetten.

Aanpak

"Ik wilde een andere aanpak proberen", legt hij uit. "Ik wilde teksten van andere schrijvers op muziek proberen te zetten." Dus schraapte Keizer alle moed bij elkaar en belde een groot aantal gerenommeerde tekstdichters. "Ik had me druk gemaakt over niets", lacht de zanger nu. "Mensen als Henk Westbroek of Belinda Meuldijk waren zelfs vereerd iets voor mij te maken."

Zelfs Robert Long, die eind vorige jaar overleed, schreef in zijn laatste weken nog een nummer voor de soloplaat. "We hebben heel lang gesproken, ook over onze beider hartoperaties", vertelt Keizer. "Hoe het je leven verandert, en wat het met je doet. We wisten toen nog niet dat hij zo ernstig ziek was."

Long

Toen de Volendammer hoorde dat Long was overleden, rekende hij nergens meer op. "Je zou denken dat iemand in zijn laatste dagen andere dingen aan zijn hoofd heeft dan een lied schrijven voor Jan Keizer. Tot zijn echtgenoot belde dat hij een tekst had gevonden die voor mij was bedoeld."

Een paar nummers heeft de zanger zelf geschreven. Zoals Zij is niet meer, dat hij heeft gewijd aan actrice Frédérique Huydts, met wie hij ooit te gast was in Villa Felderhof. "We zouden een duet gaan zingen", vertelt hij. Er valt een stilte. "Dat mocht niet zo zijn, ze overleed op mijn verjaardag. Ze was een enorm positief, inspirerend mens: ik moest gewoon een nummer over haar schrijven."

Orkest

De nieuwe liedjes zijn gearrangeerd voor een groot orkest, met blazers en strijkers. "Heel anders dan BZN", vindt de volkszanger. "Daar werkten we de laatste jaren juist steeds meer met computers." Hij denkt dat een deel van het oude BZN-publiek de plaat wel zal kopen. "Ik wil niet te hoog van de toren blazen natuurlijk, al denk ik wel dat veel van onze oude fans mij een kans willen geven. Het is andere pap geworden. Maar er zitten nog steeds veel herkenbare ingrediënten in."

De cd Geef Mij Je Lach van Jan Keizer ligt vanaf donderdag in de winkels.