Flip Kowlier hoopt op doorbraak in Nederland

AMSTERDAM - Met zijn derde album De Man Van 31 hoopt de Vlaamse zanger Flip Kowlier op de langgekoesterde doorbraak in Nederland. In Vlaanderen is Flip een heuse ster, maar in Nederland is hij nog een grote onbekende.

Ondanks het troosteloze weer buiten, is de stemming van Flip Kowlier erg goed. In een Amsterdams café zit hij te popelen om de pers te woord te staan over zijn nieuwe album, De Man Van 31: "Een titel die inderdaad op mijzelf slaat. Er is in mijn leven veel veranderd sinds het verschijnen van mijn eerste plaat, waaronder mijn huwelijk en het einde van mijn jeugd toen ik 30 jaar werd", aldus de zanger.

"Op die leeftijd ga je opeens beseffen dat je jeugd gedeeltelijk voorbij is. Aan de ene kant zien de mensen in je omgeving je als volwassen man, maar aan de andere kant moet je jong blijven om het muzikantenleven vol te houden. Als ik met mijn muzikanten uren in een busje moet zitten om naar een optreden te rijden, houdt de puberale humor ons op de been."

Rappen

De carrière van Filip Cauwelier, zoals hij eigenlijk heet, begon na een lading verschillende bandjes echt vorm aan te nemen toen hij ging rappen in de Vlaamse band 't Hof van Commerce. Hun derde album Rocky 7 uit 2002 was een succes, ook hier in Nederland.

Tegelijkertijd kwam bij Flip ook het idee om een soloalbum uit te brengen. Geïnspireerd door de muziek en het leven van Kurt Cobain en Flip's eigen sores ontstond het album Och Arme Ik.

Deze plaat was direct een succes in eigen land, al was het voor velen erg lastig om te verstaan waar Flip Kowlier over zong. Alle liedjes op de albums van Flip Kowlier zijn namelijk in het Izzegems, een West-Vlaams dialect.

Onbescheiden

In Vlaanderen is men daar wel van gecharmeerd, maar in Nederland is dat dialect een belemmering. Onterecht volgens Flip Kowlier: "Alsof mensen van ieder nummer dat ze horen meteen de tekst begrijpen. Je hoort in de zomer vaak Spaanstalige nummers op de radio, die verstaat ook bijna niemand. Volgens mij hoort het te gaan over het feit of een nummer lekker klinkt en als ik zo onbescheiden mag zijn: ik vind mijn nieuwe plaat erg goed."

In de laatste opmerking heeft Flip Kowlier volkomen gelijk. Zijn eerste twee albums waren ook zeer goed geslaagd, maar De Man Van 31 heeft net dat kleine beetje meer. Zo zijn een aantal nummers in plaats van ingetogen, lekker zomers en swingend geworden.

Gabriel Rios

Flip legt uit dat dat komt door de inbreng van Gabriel Rios: "Gabriel is een hele goede vriend van mij. Toen ik bezig was met het schrijven van nummers voor deze plaat, wist ik bij een aantal al meteen dat hij hier aan mee moest doen. Gelukkig wilde hij daarbij maar al te graag helpen."

Over zijn cd is Flip Kowlier dus erg te spreken, en ook de recensies en reacties in België zijn erg goed. Het enige wat volgens Flip nu nog ontbreekt is erkenning en een doorbraak in Nederland.

Zender

Dat zoiets tot op heden nog niet is gelukt, hang volgens hem af van de bereidwilligheid van de radiozenders om zijn muziek te draaien. "Alleen Kink FM draait mijn nummers, maar die zender heeft maar een klein bereik. Ik zou het daarom zo mooi vinden als een zender als 3FM mijn muziek eens op zal pikken. Als ik de lovende recensies lees van de Nederlandse journalisten, zou dat helemaal niet zo gewaagde keuze zijn."

Flip Kowlier komt dit jaar nog naar ons land voor een aantal optredens:

1 november: Mezz-Breda

22 november: Crossing Border-Den Haag

23 december: Ekko-Utrecht

Luister hier naar Flip Kowlier

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie