Róisín Murphy - Overpowered

Overpowered is het tweede album van Róisín Murphy, die vooral bekendheid kreeg als zangeres van Moloko en hun hit Sing It Back. Na het uiteenvallen van die band en een meer experimenteel klinkend solodebuut, gaat ze op dit album weer terug naar haar muzikale roots van Moloko.

Op Ruby Blue, haar eerste album, was de productie in handen van sample-kunstenaar Matthew Herbert. Dit leverde een gedurfde, naar jazz neigende plaat op, maar het was voor de fans van haar werk bij Moloko net even iets te zware kost.

Op Overpowered doet Murphy bewust een stap terug, zodat haar werk weer lekker toegankelijk klinkt, zonder daarbij het contact met de hippe klanken van de hedendaagse dansvloer uit het oog te verliezen.

Hoewel hedendaags, er is veelvuldig inspiratie opgedaan bij acts uit de jaren 80 en 90. Dit houdt overigens niet in dat deze plaat uit hapklare muziekbrokken bestaat, want daar is Róisín Murphy net even te eigenzinnig voor.

Nee, dit album is nog het best te benoemen als 21ste-eeuwse disco. De nummers swingen heerlijk en zijn vooral heerlijk pretentieloos.

Hierdoor is meteen goed te horen dat Róisín een erg goede zangeres is. Doordat op eerdere albums, ook die van Moloko, de muziek veel meer op de voorgrond stond, viel dit niet altijd op.

Uitbesteed

In plaats van het knip-en-plak-werk van Matthew Herbert is de productie nu uitbesteed aan mannen als Andy Cato van Groove Armada en Richard X (de nummers die ze samen met Calvin Harris opnam haalden het album net niet).

Het resultaat is een moderne popplaat die goede liedjes achteloos combineert met de huidige dansmuziek. In dat opzicht lijkt deze plaat wel op Ray Of Light van Madonna, met de aantekening dat Róisin Murphy veel beter kan zingen.

Live

Aanstaande vrijdag is Róisin live te zien als ze samen met Groove Armada het Amsterdam Dance Event opent in de Heineken Music Hall.

De nieuwe singel Let Me Know:

Wie na het beluisteren van het album behoefte heeft aan meer kan hier een nummer downloaden die niet op Overpowered staat.

Luister hier naar Róisín Murphy

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie