Bijzondere avond met Jef Neve Trio

De belangrijkste nieuwe Benelux jazz pianist van de laatste jaren, Jef Neve, heeft zondagavond met zijn trio een concert gegeven voor een uitverkocht Ancienne Belgique, de concertzaal van Brussel.

Dat de populariteit van Jef Neve flink toeneemt, is goed te merken. Speelde Neve eerst nog voor kleine zalen en op jazz festivals, binnen een jaar tijd is hij in zijn thuisland, op basis van zijn laatst verschenen album 'Nobody's Illegal', een grote held geworden.

North Sea Jazz

Het trio live zien is een bijzondere gebeurtenis. Bij het laatste optreden van het trio in Nederland, op het North Sea Jazz festival, had de band duidelijk last van het lage plafond en het slechte geluid. Het was voor de luisteraars een bijzonder maar slopend concert. Alleen heel inspannend luisteren deed de magie van het trio recht.

In het Ancienne was het geluid zondagavond uitstekend. Dat de band, ook voorzien van een prima podiumgeluid, daardoor extra in vorm was, bleek bij de eerste songs. Gekozen was voor een gevarieerde set waarbij de songs van het laatste album de voorkeur kregen.

Nobody is Illegal

Het laatste album, reeds eerder hier op NU.nl met een 5 sterren-recensie beloond, behoort tot een van de meest indrukwekkende jazz albums van de laatste jaren.

Ongelooflijk hoe de progressie in songschrijven van Neve over drie albums (Blue Saga en It's Gone verschenen eerder in eigen beheer, de laatste via Universal) is gegroeid. Live doen ze daar gewoon nog een schep boven op.

Second Love

Bassist Piet Verbist en drummer Teun Verbruggen scheppen de ruimte waarover Neve kan excelleren. In tracks als 'Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner' of 'Second Love' laat het trio horen van wereldklasse te zijn.

Ritmewisselingen gaan vloeiend over naar de meest experimentele tussenstukken om daarna weer net zo gemakkelijk naar het oorspronkelijke thema terug te keren. Ook het prachtige nieuwe 'Song For A Film' maakt gelijk grote indruk.

Uitzinnig

Het publiek reageert uitbundig op alle pracht die het trio voorbij laat komen en overlaat de mannen op een uitzinnig applaus waarop ze terugkomen om een mooie reprise te geven.

De nuchtere presentatie (..'dit is weer een instrumentaal nummer…'), het geweldige spel van het trio en Neve in het bijzonder, maken dit concert tot een ware legendarische.

Het wordt heel hoog tijd dat het Jef Neve Trio ons land weer komt bezoeken. Magische muziek wordt er tegenwoordig veel te weinig gemaakt.

Tip de redactie