PJ Harvey - White Chalk

PJ Harvey begon haar muzikale carrière ooit als alternatieve rockchick, maar wie haar foto op de cover van dit album bekijkt, ziet meteen dat daar op White Chalk geen sprake van kan zijn.

Gehuld in een Victoriaanse jurk kijkt ze verwilderd de lens in, na beluistering van het album blijkt dit een perfecte voorbode te zijn.

Tijdloos

Dezelfde sfeer als die de foto van de cover, ademt ook de muziek op White Chalk. Zo zijn er bijvoorbeeld nergens elektrische gitaren te horen op de plaat.

Maar het belangrijkste verschil met het eerdere werk is de manier van zingen. Haar stem klinkt ijl en hoog en dat versterkt ook alweer dat gevoel dat White Chalk zo bijzonder maakt.

Helemaal los van geldende trends is dit een plaat geworden die zowel tijdloos klinkt en ook nog eens moeilijk in een hokje te plaatsen valt. Als er dan toch een vergelijking genoemd moet worden dan is dat misschien wel Ys van Joanna Newsom, de harpiste die vorig jaar erg hoog eindigde in alle jaarlijstjes.

Composities

Voor het schrijven van de nummers van dit album heeft Polly Jean Harvey de piano gebruikt, een instrument dat ze eigenlijk helemaal niet beheerste.

Door haar grenzen zo duidelijk op te zoeken en zichzelf te dwingen om de muziek op een andere manier dan voorheen te schrijven klinken de composities duidelijk anders dan we gewend zijn.

Voor de productie van het album kreeg ze hulp van John Parish, die al eerder de albums To Bring You My Love en Is This Desire voor PJ Harvey produceerde. Eric Drew Feldman en Jim White van de Dirty Three zorgden voor de muzikale omlijsting.

Duister en naargeestig

Ook tekstueel is White Chalk er duister en naargeestig, maar desondanks valt er heel veel te genieten van dit album. Maar weinig artiesten kunnen of durven het aan om op hun achtste studioalbum zo te breken met hun voorgaande oeuvre.

PJ Harvey durfde het wel en voor deze moed verdient ze alle lof.

White Chalk is een moeilijke, maar bovenmatig interessante plaat geworden van een artiest die nog meer in haar mars bleek te hebben dan haar voorgaande albums deden vermoeden, een hele knappe prestatie.

Voor de single When Under Ether is geen video gemaakt, maar op Youtube is wel een mooie liveversie te vinden:

Luister hier naar PJ Harvey

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie