Sticks en Delic kennen we als twee van de drie leden van de Nederlandstalige rapgroep Opgezwolle. Samen geven ze op deze cd een inkijk in hun wereld. Sticks verhaalt over zijn leven en Delic laat op de achtergrond zijn muzikale invloeden horen.

Fakkelteit is een stuk meer 'down to earth' dan het werk van Opgezwolle. Voor veel fans van die band zal deze plaat wellicht iets teleurstellend zijn, maar wie deze cd niet vergelijkt met bijvoorbeeld Eigen Wereld van Opgezwolle hoort een pure hiphopplaat die de vloer aanveegt met het gros van platen die onder de noemer Nederhop woorden uitgebracht.

Titel

De titel Fakkelteit kan op meerdere manieren worden uitgelegd: zo slaat de term fakkel op de joints die Sticks graag rookt samen met een goede borrel, maar het is natuurlijk ook een fonetische versie van faculteit. Het niveau van Sticks & Delic is inmiddels zodanig hoog dat hun nummers inderdaad als colleges in de Nederlandstalige hiphop kunnen worden beschouwd.

Sticks

Sticks weet op een relaxte manier zijn dagelijkse belevenissen te verwoorden. Dit kan gaan over het goede leven (Spaanse Vlieg) of het Nederlandse vluchtelingenbeleid (Broodje Aap). In zeven nummers krijgt hij hierbij bijval van collega's als Rico (de andere mc van Opgezwolle), Jawat! en Typhoon. Aangezien al deze heren uit Zwolle komen is het niet anders dan te concluderen dat deze stad de Nederhophoofdstad van Nederland is. Alle rappers op Fakkelteit weten als een kunstenaar met taal om te gaan. Dit levert iedere luisterbeurt weer taalkundige ontdekkingen op.

Delic

Delic laat intussen in de ouderwets (in de goede zin van het woord) klinkende beats zijn voorliefde voor wereldmuziek doorschemeren. Zonder dat de muziek de aandacht van de raps afleidt, speelt Delic met samples van volksmuziek en blazers. Alleen in Broodje Aap heeft hij de hulp ingeroepen van een flamencogitarist. Samen zijn Sticks en Delic een gouden team, niet zo goed als de complete Opgezwolle, maar wel veel beter dan de gemiddelde hiphopplaat.


Bekijk hieronder de video van de single Gisteren/Vandaag: