AMSTERDAM - De 10-jarige Dave Dekker en de 37-jarige Danny de Munk kregen vrijdagavond in het Amsterdamse theater Carré het publiek op de knieën met hun vertolking van de jonge en de oude Ciske in de musical Ciske de Rat naar de trilogie van Piet Bakker, in een regie van de op het aansluitende premièrefeest alom geprezen Paul Eenens.

Dave en Danny ontroerden iedereen, inclusief de koningin. Ze zongen de sterren van de hemel op de muziek van Henny Vrienten.

Het publiek brak de tent dan ook bijkans af tijdens het slotapplaus. Zelfs de koningin ging staan toen Ciske en Cis aan het slot samen nog een keer opkwamen.

Dave Dekker is maar één van de tien elkaar afwisselende Ciskes, maar hem viel de eer van de première te beurt. Hij stond de pers na afloop te woord of hij nooit anders had gedaan.

"Je moet gewoon spélen", legde hij de zoveelste cameraploeg rond het middernachtelijk uur uit, de handen nonchalant in de zakken van zijn smoking op de groei.

Luisteren

Maar naar grote mensen moest de ster van de avond toch echt luisteren. Na al het succes en alle belangstelling werd hij apart gezet om even rustig te eten.

En ook dat deed hij of het volstrekt normaal was, om na wat hem allemaal was overkomen met zijn rug naar al het feestgedruis vol sterren een vorkje te prikken, in de kleine uurtjes, in het grote Carré.

Voor de rol van de kleine Ciske zijn per regio jongetjes opgeleid, om de kinderen ook met reizen niet te zwaar te belasten. Dat geldt ook voor de andere kinderrollen.

Danny de Munk

Een ontroerende Danny de Munk veroverde bijna een kwart eeuw geleden de harten van ongeveer twee miljoen bioscoopbezoekers als Ciske de Rat. Ook toen was de koningin bij de première. Het type Ciske de Rat bleef De Munk lang achtervolgen.

Dat De Munk, die inmiddels al zijn zilveren artiestenjubileum vierde, zich toch weer aan het verhaal waagde, komt volgens eigen zeggen door zijn besef dat hij er zoveel aan te danken heeft.

Daarnaast blijft het volkse karakter hem trekken. Hij kan zijn hart in deze productie ophalen door lekker Amsterdamse te zingen, met lange uithalen.

Actueel

De eigenlijke achternaam van de Cis uit de drie boeken van Piet Bakker (1897-1960) is Vrijmoeth. Van een jeugd vol mishandeling en verwaarlozing, akelig actueel dus, gaat Vrijmoeth naar de volwassenheid die nieuwe kansen biedt.

Het laatste boekdeel van Bakkers trilogie, over deze volwassen Cis, werd gepubliceerd in 1946 en was nogal anti-Duits. Nu ligt de nadruk op de kansen die Vrijmoeth na veel moeite en wroeging over de door hem veroorzaakte dood van zijn walgelijke moeder weet aan te grijpen.

Teksten

Script en liedteksten werden geschreven door André Breedland, die met Maurice Wijnen de hele trilogie bewerkte tot een compleet nieuwe musical.

Cis kreeg zijn heel eigen poëzie, bij voorbeeld als hij weemoedig zingt over het missen van Amsterdam 'waar ik mijn naam in de sneeuw heb gepist'.

Productie

Anderen die bij de productie van Joop van den Ende Theaterproducties waren betrokken zijn onder meer Stanley Burleson (choreografie), Jurre Haanstra (muzikale arrangementen) en Yan Tax (kostuums). Op het toneel zijn onder anderen te zien: Hugo Haenen, Mariska van Kolck, Hajo Bruins, Marjolijn Touw en Sjoerd Pleijsier.

De voorstelling is dit seizoen in vijftien verschillende theaters te zien. De kaartverkoop liep voor de première al als een trein.