Met lange haren en woeste baarden kruipen Dave Grohl en zijn mannen na een periode van relatieve stilte weer uit de studio. Terug om alweer hun zesde studioalbum uit te brengen. Het kon ook haast niet anders dan dat het weer een ouderwets goede plaat zou worden.

De opzwepende rock van de Foo Fighters heeft op hun zesde album Echoes, Silence, Patience & Grace plaatsgemaakt voor een verfijnder, meer experimenteel geluid. Verfijnd of niet, Dave Grohl en zijn mannen klinken na twaalf jaar gelukkig nog altijd onmiskenbaar als de Foo Fighters.

Beukende gitaren

Echoes, Silence, Patience & Grace knalt er meteen goed in met de opzwepende single The Pretender, om vervolgens een tandje terug te schakelen met het prachtig gecomponeerde nummer Let It Die. Ondersteunend door een akoestisch gitaar zingt Grohl over 'bloodshot eyes', tot de beukende gitaren het nummer openbreken.

Stuk voor stuk zijn de nummers een genot om naar te luisteren. Long Road To Ruin, Summer's End, geen enkel nummer valt uit de toon.

Enige gebrek van deze plaat is dat hij tegen het einde enigszins inkakt. Maar net als dat tot je doordringt wordt je weer wakker geschud door een volgend uitermate energiek nummer, om af te sluiten met het 'kippenvelmoment nummer' Home. Nooit speelde Grohl op de piano, maar in dit nummer bewijst hij wederom zijn muzikale talent door ook eens achter een ander instrument aan te schuiven.

Akoestische muziek

Het akoestische geluid waar de band op In Your Honour al een begin mee maakte wordt in beperkte mate voortgezet op dit album. Een afwisseling van stevige rocksongs en melodieuze akoestische muziek maakt de plaat heerlijk luisterbaar.

Echoes, Silence, Patience & Grace, een plaat die je zo hard wilt zetten dat je de gehoorschade voor lief neemt. Een enorme, alles overrompelende geluidswal die je met alle plezier over je heen laat denderen, om vervolgens bij de hand te worden gepakt door de vol passie gespeelde akoestische nummers.

Foo Fighters maakt het zichzelf niet makkelijk om zijn voorgangers te verbeteren. Voor veel fans is het album The Colour and the Shape nog altijd een van de beste platen die de band afleverde. Of de nieuwste cd daar overheen gaat? Dat zal ieder voor zich moeten bepalen. Eén ding is wel zeker: Echoes, Silence, Patience en Grace behoort tot het beste werk van de Foo Fighters en staat garant voor een flinke dosis luistergenot.

Clip van de single The Pretender:

Luister hier naar Foo Fighters