Souldiva Bettye Lavette draait al sinds begin jaren zestig mee in de muziekindustrie. In de loop der jaren raakte de zangeres echter in de vergetelheid.

Totdat ze in 2005 een glorieuze comeback maakte met het album I've Got My Own Hell To Raise. Deze plaat is daarop het heerlijke vervolg.

Inmiddels is Bettye LaVette de zestig gepasseerd en blikt ze op dit album terug op haar leven dat meer diepte- dan hoogtepunten kende.

Levensverhaal

Van de tien nummers op de The Scene Of The Crime zijn er negen covers, maar de verhalen die deze nummers vertellen over de duistere kant van het leven passen perfect bij LaVette's levensverhaal. De covers op deze plaat zijn ondermeer composities van Elton John, Willie Nelson en Ray Charles.

Ondanks het feit dat de begeleidingsband op deze plaat bestaat uit de countryrockers Drive-By Truckers is The Scene Of The Crime een onvervalste soulplaat geworden. Zelfs in nummers als Somebody Pick Up My Pieces, waarin de band eigenlijk als een countryband klinkt, is het eindresultaat toch een soulplaat.

Stem

Dit komt door de geweldige stem van Bettye LaVette, waarmee ze heel veel kan, van soulvol swingen tot getergd klagen. Na het beluisteren van deze plaat komt de vraag opzetten, waarom het toch nooit gelukt is met de carrière van Bettye LaVette en wel met die van bijvoorbeeld Tina Turner.

Beiden maken dezelfde soort muziek. Echter waar Tina Turner soul op een gegeven moment vertaalde in een vervelend en zeurderig, maar wel commercieel geluid, kiest LaVette hier voor het echte werk.

De pijn en tragiek van een leven vol teleurstellingen vertolkt door een geniale stem levert wel hele prachtige muziek op.

Luister hier naar Bettye LaVette