Nog zeker vijf jaar Gergievfestival

ROTTERDAM - Valéry Gergiev mag dan het stokje van chef-dirigent hebben doorgegeven, zijn festival in Rotterdam wordt de komende jaren voortgezet. Nog zeker tot en met 2012 met een jaarlijkse frequentie, lieten de organisatoren zaterdag weten.

Geen wonder, want de muziekelfdaagse is een succes. De twaalfde editie van het festival trok 24.000 belangstellenden. Alle symfonische concerten waren uitverkocht. Liebesnacht was het thema van het festival. Met ingang van september 2008 is Yannick Nézet-Séguin de nieuwe chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Suite

Met de Nederlandse première van de Suite uit Jaroslavna van de Russische componist Boris Tisjtsjenko (1939) is het festival zaterdag afgesloten. Tisjtsjenko geldt als een van de meest vooraanstaande hedendaagse componisten in Rusland. Verder voerde het RPhO L'ascencion van Olivier Messiaen en Sheherezade van Nikolaj Rimski-Korsakov uit.

Afwezig

Tijdens zijn eigen festival was Gergiev, nu twintig jaar in Nederland, enige dagen afwezig. De centrale figuur deed deze week Boedapest en Brussel aan. Onder meer om het World Orchestra for Peace te leiden en een masterclass te geven. "Dat geeft het festival alleen nog maar een meer internationale kleur", liet de organisatie weten.

Tristan und Isolde

Hoogtepunt van het festival waren de vijf uur en een kwartier durende uitvoeringen van Wagners opera Tristan und Isolde met videokunst van Bill Viola. Na het slotconcert vertrok Gergiev naar St. Petersburg, waar hij zondag Levens voor de tsaar van Michail Glinka zal dirigeren. Hetgeen de rusteloze aard van de dirigent illustreert.

"Volgend jaar zal Gergiev er zeker bij zijn, al moet hij daarvoor hemel en aarde bewegen", verzekerde Sylvia Toth, bestuursvoorzitter van het festival. Dat, Hemel en Aarde, is het festivalthema voor 2008.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie