Kanye West versus 50 Cent

De strijd om de titel van meest populaire rapper is deze week in alle hevigheid losgebarsten. Zowel 50 Cent als Kanye West kwamen met een nieuw album en besloten daarom de strijd aan te gaan. Dit begon allemaal met de mededeling dat 50 Cent zou stoppen met albums maken als Kanye West er meer zou verkopen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kans is groot dat 50 Cent zijn microfoon aan de wilgen kan gaan hangen, want de eerste verkoopcijfers uit de VS laten zien dat Kanye West op kop ligt. De verwachtingen zijn dat van Kanye West zijn album Graduation er dit weekend tussen de 600.000 en 700.000 zijn verkocht en dat de teller voor Curtis van 50 Cent op 550.000 blijft staan. Hoe dit uiteindelijk uit zal pakken zal waarschijnlijk nog wel breed uitgemeten worden in de pers.

Ophef

Nu is de vraag: zijn deze albums al deze ophef wel waard? Daarom legden we beide cd's langs zowel een artistieke als commerciële meetlat. Zowel Kanye West als 50 Cent hebben hun sporen verdiend in de muziekwereld. Kanye West heeft twee sterke albums op zijn naam, waarop enkele tracks zeer fris en vernieuwend klonken. 50 Cent veroverde de wereld met zijn superhit In Da Club, dat nog steeds klinkt als een vette dansvloerknaller. Kanye West hield zich daarnaast bezig met het produceren van nummers voor een breed scala aan artiesten, terwijl 50 Cent zich concentreerde op een succesvolle kledinglijn en een (geflopte) speelfilm.

Artwork

Graduation valt al meteen op door het artwork. De gevierde Japanse kunstenaar Takashi Murakami borduurde in een flitsende en kleurige stijl voort op de avonturen van de beer die in het artwork van de vorige albums ook een grote rol speelde. Minstens net zo opvallend is ook de eerste single van het album, Stronger, dat sterk leunt op een sample van het Franse duo Daft Punk. Deze gedurfde combinatie zorgt voor een avontuurlijk nummer dat de grenzen van de hiphop weet te verleggen. In dit soort gevallen is Kanye West ook op zijn best.

Bijzonder

In andere nummers komt hij ook met bijzondere samples op de proppen. Met als meest geslaagde het nummer Champion, waarin Kid Charlemagne van Steely Dan is terug te horen. Een ander prijsnummer is Homecoming, een duet met Chris Martin van Coldplay. Dit nummer is met kop en schouders het beste nummer van het album. De piano en zanglijn van Martin laten zich perfect mengen met de raps en beats van Kanye West. De rest van het album is niet goed en niet slecht. Geen enkel nummer is echt gedenkwaardig, maar tegelijkertijd is ook geen nummer ondermaats. In zijn totaal valt het album daarom wat tegen, want als geheel zijn de twee voorganger van Kanye West net even sterker.

Gangster

50 Cent begint zijn album met een typische sample uit de film Shooters. Het is dan ook meteen duidelijk waar we mee te maken hebben. 50 is een 'gangsta', die je op zijn album meeneemt naar zijn wereld. De bijbehorende teksten zijn niet allemaal even verheffend, toch past het zeer goed bij het sfeertje van het album. Daarnaast, en niet geheel onbelangrijk, is een zeer grote doelgroep zeer vatbaar voor deze stoere praatjes. De zwaar overtrokken foto's in het cd-boekje dragen daar ook nog aan bij.

Raps

De raps van 50 Cent zijn weer in zijn typerende ietwat houterige stijl en de beats zijn in ieder nummer door een andere producer gemaakt, waarbij Dr. Dre, Timbaland en Eminem de bekendste namen zijn. Het nummer met Timbaland heeft bovendien ook nog eens een gastrol voor Justin Timbalake. Door dit nummer, Ayo Technology, als eerste single uit te brengen, speelt 50 Cent een grote troef uit. Het nummer klinkt zeer zeker erg lekker, maar komt toch niet in de buurt van 50's grote hit In Da Club. Dit is het grootste manco van Curtis, het mist, op één nummer na de pompende beats van Dr. Dre. Bij het horen van die ene productie in Fire, weet je meteen wat er aan de andere nummers op het album ontbreekt.

Overdreven

Beide albums zijn dus prima te verteren hiphop-albums, maar niet meer dan dat. De enorme media-aandacht die de strijd tussen de twee rappers krijgt is tamelijk overdreven vergeleken bij de muziek op de cd's. Zeker als je deze vergelijkt door de hoge kwaliteit op de recent verschenen platen van rappers Talib Kweli, Common en Pharoahe Monch.

Kanye West - Graduation


50 Cent - Curtis


Luister naar Kayne West en 50 Cent

Tip de redactie