Ben Harper & The Innocent Criminals - Lifeline

Lifeline is alweer het zevende album van Ben Harper. Zou dit dan de plaat worden waarmee hij in Nederland de zelfde sterrenstatus krijgt als in Frankrijk of de Verenigde Staten?

De plaat is opgenomen in een kleine studio in Parijs binnen een tijdspanne van maar zeven dagen. Het resultaat is daarom een intiem album vol ingetogen nummers, waarop Ben Harper qua stijl weer teruggrijpt naar zijn indrukwekkende debuut Welcome To The Cruel World, maar dan met een beetje meer soul als nieuw en smaakvol ingrediënt.

De nummers klinken, zoals we gewend zijn van Ben Harper, tijdloos en refereren aan vele grootheden uit de muziekgeschiedenis. Het geluid op Lifeline heeft wel wat weg van The Rolling Stones in hun beste dagen aan het einde van de jaren zestig.

Klassiek

Toch bevat Lifeline geen klassieke hits in wording. Maar Ben Harper heeft met zijn goed ingespeelde band wel een heerlijk klinkende plaat afgeleverd.

De stem van Harper gaat van ingetogen bijna-gefluister naar krachtig soulvol. Zijn unieke gitaargeluid drukt een grote stempel op een aantal nummers.

Eigen

Vooral in het instrumentale Paris Sunset is goed te horen dat Harper een bijzondere eigen stijl heeft. Bij het beluisteren van dit nummer is het niet moeilijk om hem met zijn karakteristieke Weissenborn-gitaar op schoot voor je te zien.

In het verleden was Ben Harper verantwoordelijk voor de start van de carrière van Jack Johnson, maar Lifeline bewijst dat Harper op alle gebieden Johnson weet te overklassen.

Het zou mooi zijn als het publiek dat Jack Johnson een paar zomers geleden massaal omarmde dat nu met Ben Harper zou doen. De prachtige muziek van deze bijzondere muzikant verdient dat.

Luister hier naar Ben Harper

Tip de redactie