Michael Jackson's You are not alone is Belgisch (video)

BRUSSEL - Twee Belgen blijken de makers van de oerversie van de wereldhit You are not alone van Michael Jackson. De hit uit 1995 is altijd toegeschreven aan R&B-ster R. Kelly, maar volgens de rechter in Brussel hadden twee Belgische componisten het nummer twee jaar ervoor al geschreven onder de titel If we can start all over.

De twee, Danny en Eddy van Passel, claimen volgens het hof van beroep in Brussel terecht het auteursrecht op het nummer, zo berichtte de zender VTM. De twee Belgen voerden al twaalf jaar strijd om de auteursrechten.

Hit

You are not alone werd in augustus 1995 uitgebracht als de tweede single van Michael Jacksons album HIStory - Past, Present and Future, Book I. Het nummer was meteen een hit: het was het eerste lied in de geschiedenis dat vanuit het niets op de eerste plaats in de Amerikaanse hitparade terechtkwam.

Grote gevolgen

De gevolgen van de uitspraak van het hof zijn verstrekkend. You are not alone is een wereldhit die talloze keren is verkocht, uitgezonden en gecovered.

Alle rechten die R. Kelly tot dusver voor dit nummer heeft opgestreken, komen volgens het Brusselse hof van beroep toe aan de Belgische componisten.

Het is nu aan de Belgische auteursrechtenvereniging Sabam om andere auteursrechtenorganisaties op de hoogte te brengen van de uitspraak van het hof van beroep.

Tip de redactie