Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn

Het legendarische debuutalbum van Pink Floyd 'The Piper At The Gates Of Dawn' is nu uit in een prachtige nieuwe versie. Vanwege het verschijnen van het album 40 jaar terug, zijn de opnamen mooi opgepoetst en zowel op dubbel-CD als in een 3CD-boxset te verkrijgen. Het album bleek de showcase voor het talent van Syd Barrett.

Syd en Floyd

De legendarische status van Syd Barrett is natuurlijk niet alleen te danken aan 'The Piper'. Ook zijn solo albums en zijn zonderlinge verdwijning hebben daar deel van uitgemaakt. Floyd's debuut had wel een enorme impact. Barrett was de absolute architect van de band en schreef het leeuwendeel van de songs. Bizar genoeg bleek uiteindelijk zijn LSD verslaving (in combinatie met zijn aangeboren schizofrenie) die menig song op 'The Piper' zijn 'sfeer' meegaf ook zijn ondergang. Voor het tweede Pink Floyd album 'Saucerful Of Secrets' was hij nog maar in staat een echte song aan te leveren. Snel daarna verliet hij de groep.

Piper At The Gates Of Dawn

Het allereerste Pink Floyd blijft een energiek meesterwerk. De experimentele psychedelische songs hadden een enorme impact op de muziek van toen. Barrett had in een eerder stadium al laten zien dat hij ook nog eens een single kon schrijven. 'See Emily Play' en 'Arnold Layne' waren wereldwijde hits en de aandacht was dus goed op de band gericht toen hun debuut album uitkwam.

Met 'Interstellar Overdrive' werd de aandacht voor het album nog verder opgevoerd. Pers en publiek waren dol enthousiast over de songs, volgestopt met effecten, vreemdsoortige gitaargeluiden, en verrassend (niet eerder uitgeprobeerde) studio mogelijkheden met een weldadig nieuw geluid. De lyrische, vervreemdende teksten van Barrett maakten de muziek nog meer imponerend. Songs als 'Astronomy Domine', 'The Gnome','The Scarecrow' en natuurlijk 'Interstellar Overdrive' gelden nu nog als absolute klassiekers.

Om even goed in de psychedelische sferen te blijven : De titel van het album verwijst trouwens naar het zevende hoofdstuk van het boek 'The Wind In The Willows' van Kenneth Grahame.

Piper versies

Zoals reeds in de aanvang geschreven verschijnt de jubileum editie van 'The Piper At The Gates Of Dawn' in 2 versies. De dubbele editie heeft naast de oorspronkelijke mono mix ook een CD met een behoorlijk anders klinkende stereomix. Opvallend hoe al die psychedelische songs nog heftiger en spannender gaan klinken. De 3Cd-set heeft naast een monomix-CD en de stereomix-CD dan ook nog een extra CD met alle singles en hun b-sides en tal van onuitgebrachte versies van de songs. Bovendien bevat dit luxe verpakte geheel een reproductie van een (aantal pagina's uit een) Syd Barrett notitieboekje met tekeningen en tekst ideeën. Voor de liefhebbers dus duidelijk te prefereren.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie