AMSTERDAM - Tijdens de eerste twee dagen van Lowlands viel er al genoeg te genieten en ontdekken, maar de derde dag overtrof met gemak de eerste twee. Er zat bijna geen slecht optreden tussen.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/4567 Het begon al goed met de opener van de dag. Mensen die Patrick Watson horen zingen, zullen ongetwijfeld associaties met Jeff Buckley krijgen. De stemmen van beide heren lijken akelig veel op elkaar.

Toch zijn de liedjes van Watson nog niet goed genoeg om echt in de buurt te komen van Jeff Buckley, maar live blijft de Canadees spannend genoeg om een klein uur te boeien.

Daarna is het in de verderop gelegen Bravo-tent de beurt aan de New Young Pony Club. Vreemd genoeg krijgt deze band van sommige journalisten het predikaat "New Rave" mee. Wie ze op de vroege zondagmiddag zag optreden zou eerder denken aan een vrolijke versie van de Yeah Yeah Yeahs.

Breekbare wijze

Even later is er nog een intieme show van de Zweed Loney, dear, die het aandurft om voor een tent met hoofdzakelijk publiek dat niet bekend is met zijn werk, zijn liedjes op een zeer breekbare wijze ten gehore te brengen. Eigenlijk zou zoiets alleen maar werken in een intiem zaaltje, maar Loney, dear lukt het zowaar om het publiek te blijven boeien.

In de kleine Lima-tent is intussen een van de leukste verrassingen van het festival begonnen. De Chatham County Line is een viertal uit North Carolina dat traditionele Amerikaanse volksmuziek uit de tijd voor de rock 'n roll speelt. Met zijn vieren staat de band gewapend met banjo, ukelele, gitaar en bas rondom één microfoon.

Het gevolg is een uitzinnige, swingende tent, dat na afloop alle beschikbare cd's van de band opkoopt. De Chatham County Line speelt de komende dagen nog drie keer in Nederland, ga ze zien als je in de buurt bent!

The Shins

The Shins maken de perfecte soundtrack voor een zomerse dag. De liedjes van deze band, zijn ondanks de niet altijd vrolijke onderwerpen, een garantie voor een vrolijke meedeinende massa in de Grolsch-tent. Vooral de hit Phantom Limb blijft een genot om te horen.

Daarna is het tijd voor een kort bezoekje aan de Whitest Boy Alive. Dit project van de übernerd Erlend Øye is een smakelijk en swingend tussendoortje op weg naar wederom de Bravo-tent, waar U.N.K.L.E. op het programma staat.

Dit project van DJ/producer/platenbaas James Lavelle heeft een bijzondere transformatie ondergaan. In plaats van een DJ-act is U.N.K.L.E. nu een zwaar rockende band geworden, waarbij de sinistere samples en beats van Lavelle een perfecte aanvulling zijn.

Het is voor de zomaar langswandelende bezoeker niet de meest makkelijke show op Lowlands, maar wie zich in de tent waagt, wordt langzaam meegezogen in een overrompelende show, die tot de hoogtepunten van het festival gerekend mag worden (intussen geeft een sms van collega Dick aan dat de KIngs Of Leon "briljant" waren).

Sonic Youth kwam met een speciale show naar het festival in de polder. Het optreden in de Alpha-tent bestond uit een aantal nummers van hun meest recente album Rather Ripped. Als speciale gast speelde J. Mascis van Dinosaur Jr. nog een nummer mee.

De gemiddelde leeftijd van de band is intussen 50 jaar, maar deze 'oudjes' weten nog steeds wat rocken is. Zeker als men als toegift nog even het hitje 100% speelt.

Na een rondje langs de tenten waar Motörhead (hard en lomp), Enter Shikari (geweldige herrie) en Mala Vita (opzwepend, maar vreselijk druk) begint The Arcade Fire. Voor veel mensen stond deze band hoog op het lijstje van bands die gezien moest worden en dat maakte het Canadese gezelschap ook helemaal waar.

Kerkorgel

Op het podium waar een prominente plaats was voor rood neonlicht en een kerkorgel, wist de band perfect te schakelen tussen mooie liedjes en opwindende muzikale uitbarstingen.

Het was fijn om de band na lange tijd weer eens in Nederland te zien, zeker omdat hun laatste album. Neon Bible, nog steeds veel kans maakt op de titel van album van het jaar.

Voor veel mensen kwam na The Arcade Fire nog de perfecte afsluiter in de vorm van Tool, maar je kon ook kiezen voor de opzwepende dance van LCD Soundsystem en Groove Armada, dat net iets beter aansluit op het nog tot vijf uur durende nachtprogramma. Conclusie: een zeer goede editie van Lowlands, waarbij ook nog eens het weer meezat.