Lowlands trapt af met gevarieerde eerste avond

AMSTERDAM - Lowlands heeft dit weekend een overvol programma, met een vrijdagavond om er prima in te komen. Met Editors als eerste klapper, een prima Good, The Bad & The Queen, Timariwen als geweldige invallers voor Lily Allen, Mika als verwachte crowdpleaser en een Devandra Benhart die flink op dreef was.

Met een vrijdagprogramma wat al om 2 uur begon was er op tijd bij zijn een goede keus. Vele mensen hadden zich dus al op de donderdag een plek op de camping verschaft.

De vrijdagbezoekers hadden daarom flink tijd nodig om nog een plek te vinden. Met de neervallende regen niet echt een pretje, maar toen het later in de middag droog en koel werd kon het weekend beginnen.

Oi Va Voi

Om er goed in te komen was er in de Alpha tent Oi Va Voi, een band die op hun tweede album dubieuze muzikale keuzes heeft gemaakt maar live prima op de groove leunt.

Bij het optreden van Editors, wiens tweede album 'Every End Has A Start' de band echt groot heeft gemaakt, werd voor het eerst duidelijk dat Lowlands met 55.000 bezoekers ook echt heel druk kan zijn. De doorloop naar de Alpha tent stokte af en toe even.

Editors bleken prima op dreef, al had het geluid wel wat harder gekund, om achter in de tent en buiten de juiste overtuiging mee te krijgen. De band is duidelijk erg gegroeid. Frontman Tom Smith is niet alleen als zanger maar ook als alternatieve posterboy de juiste man is.

Timariwen

Door afzegging van Lily Allen trad in de grote Grolsch tent het Noord-Afrikaanse Timariwen op. Dit nomadencollectief is briljant. Zonder daadwerkelijke drummer, maar puur een man met trom, wordt Afrikaanse bluesfunk ten beste gegeven.

Jammer dat de band niet meer officieel op het programma geplaatst kon worden. Veel mensen liepen teleurgesteld weg, omdat zij nog niet wisten dat Allen, een echte publiekstrekker, niet kwam.

Justice

Franse electroclash trots Justice overrompelde met een lekke vette show. Toch blijft de muziek live niet erg hangen. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de muziek, grotendeels instrumentaal, op een gegeven moment eentonig wordt.

Met een lekker stevige Kasabian in de grote Alpha tent en een verrassende Jamie T. in de India was daarna een prima Eagles of Death Metal, die andere populaire Josh Homme band.

Mika

Natuurlijk heb je in het drukke programma veel doublures. Zo kon je tegelijkertijd naar naar Mika en het jonge Air Traffic, die in de India tent een prima optreden gaven. Mika overtuigde en is een podiumpersoonlijkheid pur sang.

Hij wist met de juiste songs het publiek in een klein uur te overrompelen. Hij speelde de grote hits 'Relax - Take It Easy' en 'Grace Kelly', maar deed ook een onverwachte versie van Eurythmics 'Sweet Dreams'.

Halfvol

Met een maar halfvolle Grolsch tent kon het optreden van The Good, The Bad & The Queen maar een half succes genoemd worden. Opvallend omdat in de band niet alleen Damon Alburn (Blur, Gorillaz), maar ook de legendarische The Clash bassist Paul Simonon en de geweldige Afrikaanse drummer Tony Allen spelen.

De muziek van de band is buitengewoon spannend en avontuurlijk en dat kwam live uitstekend over. De band is momenteel in topvorm en het was dus des te jammer dat niet meer mensen de mogelijkheid benutten om de band te gaan zien.

Ook Bondo Do Role overtuigde in de Lima tent. Hun songs volgepropt met samples vonden een zeer enthousiast publiek.

The Killers

Als avondafsluiter kon gekozen worden voor The Killers, Basement Jaxx of Devandra Benhart. Live wilde het met de Killers niet zo lukken, terwijl ze op hun albums klinken ze zo goed klinken.

Een plek te krijgen tijdens Basement Jaxx in de veel te kleine Bravo tent was een illusie. De muziek was wederom opwindend en daardoor was het erg jammer dat de muziek voor zoveel mensen buiten de tent grotendeels verloren ging.

Het optreden van freakfolk ster Devandra Benhart daarentegen was geweldig. De juiste sfeer werd gecreëerd met lekker in het oor liggende songs,lekker stevig voor het voetlicht gebracht.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie