Annabel doet Hans de Booij hyperventileren

AMSTERDAM - Hans de Booij kan zijn grootste hit Annabel niet meer zingen. "Ik ga ervan hyperventileren, ik ben er zelfs al voor bij de dokter geweest." De zanger heeft voor het eerst in twaalf jaar weer een cd gemaakt, Emocratie. Deze komt 3 september uit.

"Ik voel me weer helemaal goed, alle nummers gaan geweldig. Alleen die ene niet."

De Booij (49 jaar) scoorde in de jaren '80 hits als Annabel, Een Vrouw Zoals Jij en Thuis Ben. Hij zit inmiddels 25 jaar in de muziek, een kwart eeuw met hoge pieken en diepe dalen.

Drugs

De zanger ging failliet en zat aan de drugs. "Ik ben mijn verleden dankbaar, maar ik ben er nu helemaal niet meer mee bezig. Het is geweest. Ik kijk vooruit."

De zanger heeft de smaak van muziek maken weer te pakken. "Ik ga weer veel optreden en heb zelfs al nummers geschreven voor een volgende cd."

Trots

Hij heeft hoge verwachtingen van zijn aankomende plaat. "Voor het eerst in mijn leven ben ik echt heel erg trots op een cd van mezelf. Zo trots zelfs dat ik me afvraag wie volgend jaar een Edison (belangrijke Nederlandse muziekprijs red.) gaat winnen."

De Booij is niet alleen overtuigd van zijn nieuwste kindje, het is ook een noodzaak dat de plaat hoge ogen gooit. "Ik heb bij de bank geld geleend om deze cd te maken, dus ik moet quitte spelen anders heb ik een probleem."

Sterren

Het heeft twaalf jaar geduurd voordat De Booij weer met nieuw werk kwam. "Waarom? Tja, de sterren stonden niet goed, het mocht eerder niet zo zijn. Ik heb het wel vaak geprobeerd, maar men zat niet op mij en mijn muziek te wachten."

Toch bleek de muziek een niet te overwinnen verslaving. "Ik heb echt wel geprobeerd om iets compleet anders te doen, maar uiteindelijk pakte ik toch weer mijn gitaar."

Ramses Shaffy

De zanger vindt het een schande dat er zo weinig aandacht is voor Nederlandstalige muziek in het algemeen. "Kijk naar Ramses Shaffy, de beste Nederlandse zanger ooit, je hoort hem nauwelijks op de radio."

Hij pleit ervoor dat er een wet wordt aangenomen dat er meer Nederlandse muziek wordt gedraaid op radio en tv. "Je hebt overal wetten voor in Nederland, maar niet voor zoiets belangrijks als dit. We gooien een heel erfgoed weg."

Ministerie van Liefde

Eerder al streed de zanger voor het installeren van een ministerie van Liefde, iets wat hij nu naïef noemt. "Begrijp me niet verkeerd, ik vind het nog steeds het beste idee sinds de oprichting van de Staat der Nederlanden, maar dit idee stamt uit de tijd voor de aanslagen in Amerika op 11 september. De wereld is daardoor alsnog wakker geschud."

Twijfel

"De hele wereld is compleet doorgeschoten, deze hele samenleving is niets anders dan twijfel en emotie regeert alles. Daarom heb ik mijn cd Emocratie genoemd, het is een samentrekking van emotie en democratie."

Hij voegt daaraan toe: "Ach, iedereen mag dan wel gek zijn, ze zijn nog lang niet zo gek als ik!"

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie