AMSTERDAM - Saxofonist Ties Mellema heeft woensdag in de Passenger Terminal Amsterdam de Grachtenfestivalprijs gewonnen.

Deze nieuwe onderscheiding is bedoeld voor musici die de afgelopen jaren een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens het Grachtenfestival, aldus een woordvoerster van het muziekevenement.

Mellema kreeg van alle twintig genomineerden de meeste stemmen van het publiek. Hij wint een optreden in het befaamde museum Hermitage in het Russische Sint Petersburg.

De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het evenement. Woensdag is de officiële verjaardag.

Concerten

Het Grachtenfestival begon zaterdag en duurt tot en met zondag. Liefhebbers kunnen op bijzondere locaties in de Amsterdamse binnenstad en aan de IJ-oevers terecht voor een groot aantal concerten.

Een van de hoogtepunten is traditioneel het Prinsengrachtconcert, dat zaterdag 18 augustus plaatsheeft bij hotel Pullitzer. Naar verwachting duizenden mensen zullen vanaf het water en de kades luisteren naar bariton Thomas Hampson en mezzosopraan Tania Kross.