LANDGRAAF - Pinkpop Classic krijgt volgend jaar een vervolg. De eerste editie van dit festival met bands die ook in de jaren '70 en '80 al op Pinkpop speelden, bleek zaterdag een groot succes, zodat Pinkpopbaas Jan Smeets tevreden een vervolg aankondigde.

Zeven bands traden zaterdag aan voor een publiek van ongeveer 9000 vijftigers en zestigers. Het festival was bedoeld voor iedereen die in zijn jonge jaren Pinkpop bezocht en de bands van toen opnieuw wil zien. Voor zover ze nog bestaan, natuurlijk.

Voor afsluiter Status Quo, die in 1974 van Pinkpop de springplank voor zijn Europese doorbraak maakte, was dat geen probleem. De Britse rockband draait al meer dan veertig jaar mee, en wist ook zaterdag het publiek in extase te krijgen.

Hetzelfde gold voor de openingsact van de Limburgse kolderrockers van de Janse Baggen Band die in 1983, een jaar na een optreden op Pinkpop, landelijk doorbraken met de hit "Sollicitere" en in Limburg nog steeds volle zalen trekt.

Meningen

Maar veel muziekfans waren toch teleurgesteld dat een band als Marillion niet met de oorspronkelijke zanger op de planken verscheen. Over andere bands waren de meningen verdeeld.

Willy DeVille is volgens velen nog slechts een schim van zichzelf, hoewel zijn Spanish Stroll nog steeds indruk maakte.

Van het Groenewoud

Raymond van het Groenewoud leek vooral doende met het uitknijpen van zijn ziel, en zoveel leed dreef menigeen naar de naburige frietkot of hamburgertent.

Van het Groenewoud had wel een leuke benaming voor Pinkpop Classic bedacht: het Alzheimer Festival.

Vuur

Solide speelden Wishbone Ash en Steve Harley & Cockney Rebel. Mooi, maar het vuur is er uit, merkte menigeen op.

Een vuur dat uiteindelijk toch nog hoog oplaaide bij nummers als Down Down en Rockin' all over the World van afsluiter Status Quo.

Pinkstermaadag

Volgend jaar wordt Pinkpop Classic op pinkstermaandag 12 mei gehouden. Pinkpop zelf barst later los, van 30 mei tot en met 1 juni.