Het album How It Ends stamt eigenlijk al uit 2004, maar krijgt, ondermeer dankzij de film Little Miss Sunshine, een tweede, welverdiende kans.

De muziek van Devotchka is nu zomaar te omschrijven. De basis bestaat uit folk en punk, maar de smaakmakers in de muziek zijn invloeden uit de mariachi, Oost-Europese zigeunermuziek, Spaanse bolero's en nog een handvol exotische klanken.

Ook de herkomst van de bandnaam is kenmerkend voor de bijzondere combinaties in de muziek. Devotchka is een woord dat afkomstig is uit de taal Nadsat, een mix van Engels en Russisch bedacht door schrijver Anthony Burgess (bekend van A Clockwork Orange) en betekent meisje.

Little Miss Sunshine

De vierkoppige band uit Denver, Colorado is al actief sinds 1997 en genoot in kleine kring al wat bekendheid vanwege de eclectische muziek en de prachtig vormgegeven shows, maar brak vorig jaar in eigen land door nadat twee filmregisseurs de band op een festival zagen spelen. Vervolgens vroegen ze de band om hun muzikale medewerking te verlenen aan hun film Little Miss Sunshine. Toen deze film onverwacht grote successen boekte, profiteerde Devotchka daar van mee.

Vergetelheid

We hebben het ook aan dit succes te danken, dat het album opnieuw is uitgebracht. En na de eerste luisterbeurt kan je al meteen de conclusie trekken dat het heel zonde was geweest als deze band en dit album in de vergetelheid was geraakt. Het nummer How It Ends kan zich bijvoorbeeld makkelijk meten met het beste werk van The Arcade Fire en in de composities waarin de Balkan-klanken hun intrede doen overklast Devotchka met gemak bands als Gogol Bordello.

De muziek van Devotchka is namelijk niet alleen bijzonder divers, maar in de eerste plaats vooral erg goed. De composities zitten sterk in elkaar en de band beheerst het uitgebreide instrumentarium zeer goed. Deze geweldige plaat kan door iedere muziekfan blind worden aangeschaft.

Bitterzoet

25 augustus speelt de band in het piepkleine Bitterzoet in Amsterdam.