Op het eerste gezicht lijkt Is Is een doodgewoon tussendoortje, maar op deze EP is veel meer aan de hand. De nummers op Is Is klinken namelijk als de perfecte mix van de eerste twee albums van de band.

Debuut Fever To Tell was vooral fel en puntig en zette de band op de kaart als liveband. Niet in de laatste plaats door de energieke zangeres Karen O. Nummers als Date With The Night en Y Control vestigde de naam van de Yeah Yeah Yeahs als coolste vrouwenrockband sinds Hole.

Het tweede album Show Your Bones liet opeens een heel andere kant van de band zien en stond vol met knap geschreven liedjes. Voor een aantal fans waren er zelfs te veel concessies gedaan, maar de band brak wel door naar een groter publiek. De singles Gold Lion en Turn Into waren zelfs bescheiden hitjes.

Evenwicht

Op de Ep Is Is lijken de Yeah Yeah Yeahs op knappe wijze een evenwicht te hebben gevonden tussen beide albums. De liedjes zitten allemaal goed in elkaar, maar ook de ruige kanten van de band zijn prominenter aanwezig. Het lijkt er dus op dat de band de perfecte balans heeft gevonden.

Single Down Boy is daarvan een goed voorbeeld. De muziek begint rustig, evenals Karen O's zang. Maar al snel komt er een prominentere plaats voor de gitaar in het nummer.

Concertfilm

Alle nummers op de EP zijn geschreven in de periode tussen de twee albums in, maar zijn onlangs opgenomen. Aanleiding voor de EP is een experimentele concertfilm die de band onlangs in New York schoot.

Twee avonden achtereen trad de band op, terwijl dat werd gefilmd met een camera met lichtgevoelige nachtlens. Het resultaat ziet er zeer apart uit, maar het belangrijkste is dat de muziek van de band nog beter kan dat op de eerste twee albums.