ROTTERDAM - Wynton Marsalis is eregast (artist in residence) op het 32e North Sea Jazz Festival, dit weekeinde in Rotterdam. Zijn werk omvat tientallen klassieke en jazzalbums, waarvoor hij meer dan twee handen vol Grammy's en Edisons heeft gekregen.

De 45-jarige Amerikaanse trompettist en componist tourde al voor zijn 20e verjaardag met de Jazz Messengers van Art Blakey en met Herbie Hancock. Zijn oudere broer, saxofonist Branford, was overigens vorig jaar eregast op het North Sea Jazz.

Pulitzer-prijs

Marsalis is de eerste jazzmusicus die, in 1997, de befaamde Pulitzer-prijs voor muziek ontving. Hij speelde met grootheden als Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie en Sonny Rollins. De trompettist wijdt zich verder aan het lesgeven en het promoten van jazz onder jongeren en kinderen.

Onder de huidige generatie jazzmuzikanten zijn dan ook veel van zijn ex-studenten of mensen die hij ooit op het podium heeft gebracht, zoals James Carter, Roy Hargrove en Harry Connick jr.

Leider

Tegenwoordig is hij bovendien leider van het Lincoln Center Jazz Orchestra. Met dat orkest eert hij in Ahoy onder meer saxofonist Ornette Coleman. Deze 77-jarige Amerikaan speelt zelf ook op het NSJ-festival.