De uit The Allman Brothers voortgekomen band Gov't Mule hebben met hun nieuwe album 'High & Mighty' een prima aanvulling op hun fraaie oeuvre afgeleverd. En de ultieme jam band komt dit album donderdagavond 12 juli volop vieren met een live optreden in Paradiso, Amsterdam.

James Hetfield van Metallica en Henry Rollins zijn grote fans van de band. En ook door The Black Crowes worden ze geadoreerd.

Verleden

Met het uitkomen van de 'Dreams' boxset van The Allman Brothers kwam er eind 1989 een enorme herwaardering voor de band. Met nieuwe bandleden Warren Haynes op gitaar en Allen Woody op bas tourde de band jarenlang de wereld over. Maar op het moment dat zij merkten dat de band geen nieuw materiaal ging opnemen startten de mannen hun eigen band onder de naam Gov't Mule.

Al snel werd Matt Abts op drums aan de band toegevoegd en met de opnamens gestart voor het naar de band vernoemde debuutalbum. Dit sloeg gelijk aan bij een groot publiek. De concerten bleken zo goed te zijn en het publiek zo enthousiast, dat deze onder de titel 'Live From Roseland Ballroom' op CD werden uitgebracht.

Noodlot en vervolg

Met het plotse overlijden van bassist Woody in 2000 werden de volgende albums, nadat er eerst ernstig was overlegd of de band nog wel bestaansrecht zou hebben, steeds met wisselende bassisten opgenomen. Zelfs Flea, John Entwhistle en Les Claypool speelden zo met de band mee. Het geeft de albums een zeer gevarieerde sound mee.

Heldenband

Een handvol studio en live albums verschenen en de band groeide uit tot een ware heldenband. Hun jam gevoel komt op de live albums het best tot uiting. De band staat soms zelfs zo'n 4 uur achter elkaar op het podium en bouwt over de jaren een soort van Grateful Dead achtige live reputatie op.

Ondertussen is gitarist Haynes ook weer met Allman Brothers gaan touren en verdeelt hij zijn tijd dus tussen de 2 bands.

High & Mighty

Met naast Haynes en Abts zijn nu ook Danny Louis en Andy Hess vaste krachten binnen Gov't Mule. En met deze line up is ook het laatst uitgebrachte Album 'High & Mighty' verschenen. Een album waarop de geweldige gitaarriffs van Haynes, de absolute ster van de groep, de klasse van de band bevestigen.

Kleur en dynamiek

Hij is het die de songs dat beetje extra geeft en met zijn krachtige solo's de liedjes van kleur en dynamiek voorziet. Van krachtige rhythm & blues, zoals je deze weinig meer hoort, tot ware Gov't reggae of Afrikaans. Opvallend is dat de band binnen de toch wat voorspelbare sound zichzelf en het publiek steeds weer weet te verrassen.

Luister naar songs als 'Brand New Angel' en 'Like Flies' en je weet genoeg. Of naar het heerlijk uitgesponnen 'Endless Parade' met het sublieme gitaarwerk van Haynes. En met het rake funky '3 String George' steken ze zelfs The Meters naar de kroon. (Blue Rose/Sonic Rendezvous)