Het vorige week verschenen album War Stories is U.N.K.L.E.'s derde plaat. Toch voelt het voor frontman James Lavelle als een geheel nieuwe start: "Ik ben nu pas begonnen".

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2468 James Lavelle heeft last van zijn keel en dat terwijl hij een hele dag journalisten te woord moet staan. Daarom grijpt hij al vroeg op de dag naar een radicaal lapmiddel. Een goed glas cognac zal de keel moeten smeren.

Bijkomstigheid is wel dat op het einde van de dag de tong van Lavelle behoorlijk los is geraakt. De vele glazen drank zorgen voor een openhartig en bij vlagen emotioneel gesprek.

Verleden

De oprichter van U.N.K.L.E. en het kwaliteitslabel Mo' Wax heeft namelijk achter bijna al zijn activiteiten uit het verleden een punt gezet. "Niks voelde meer lekker, mijn muziek, mijn label, alles."

"Het beste wat ik toen kon doen was een punt achter al deze zaken zetten en helemaal opnieuw beginnen. Ik was alles en iedereen in mijn omgeving helemaal zat."

DJ Shadow

In het verleden werkte de Britse producer samen met vooral grote namen uit de hiphop en dance. Zo maakte hij het debuutalbum van U.N.K.L.E. samen met DJ Shadow, maar langzamerhand ontdekt James Lavelle de stonerrock.

Deze ontstond uit een innige vriendschap tussen hem en de leden van Queens Of The Stone Age. De zanger van deze band, Josh Homme, zong een nummer op U.N.K.L.E.'s tweede album en Lavelle maakte als wederdienst een geweldige remix van de hit No One Knows.

Door de steeds intensievere samenwerking kwam James Lavelle in contact met Chris Goss. Deze producer werkte in het verleden voor onder andere Kyuss en Soulwax en wilde graag aan de slag met het nieuwe album van U.N.K.L.E.

Opnieuw

Volgens Lavelle is dat het beste wat hem ooit is overkomen: "Chris heeft me helemaal opnieuw geleerd hoe ik muziek moet maken.Ik wist al snel dat dit precies was waar ik al jarenlang naar op zoek was."

"Ik besloot vrijwel direct dat ik al het andere achter me moest laten om een nieuwe toekomst te beginnen in Amerika." Midden in de woestijn, in de studio van Chris Goss bloeide Lavelle helemaal op en ontdekte hij vele nieuwe kanten van zichzelf.

Zingen

"Chris vond dat ik mijn nieuwe album zo persoonlijk mogelijk moest maken en vond daarom dat ik moest gaan zingen. Ik verklaarde hem voor gek, want ik was er van overtuigd dat ik dat helemaal niet kon."

"Nadat hij mij had overgehaald, bleek het resultaat erg goed." Naast deze nieuwe zanger kwamen ook nog wat vrienden langs om hun vocalen te verlenen aan War Stories zoals Josh Homme en The Cult-zanger Ian Astbury.

Wennen

Het resultaat was een heel nieuw soort muziek. U.N.K.L.E. is op War Stories een mix geworden tussen stonerrock en electronica. Voor Lavelle is dat wel wennen.

"Ik kan nu niet meer terug naar vroeger waar ik vaak ging DJ-en tijdens mijn shows. Ik wil nu een spectaculaire mix van mijn oude werk en rock aan de fans geven, waarbij ik zelf ga fungeren als zingende frontman." U.N.K.L.E treedt half augustus op Lowlands op.