In de rij openluchtconcerten in het Amsterdamse Westerpark mocht de IJslandse zangeres de reeks afsluiten. Net als bij de eerdere shows in ons land, bewees Björk nogmaals een klasse apart te zijn.

Arrangementen zijn erg belangrijk bij een liveshow van de IJslandse. Door steeds voor een bijzondere begeleidingsband te zorgen, zijn haar concerten altijd weer anders. Dit keer was de hoofdrol voor een dameskoor dat ook nog blaasinstrumenten bespeelde. Daarnaast was er een pianist, een drummer en stonden twee mannen achter een batterij elektronica.

Videoschermen

Op de videoschermen die op het podium stonden, was te zien wat ze precies deden. Wie daar oog voor had zag regelmatig de zeer bijzondere Reactable voorbij komen. Dit bijzondere instrument lijkt nog het meest op een tafel vol dobbelstenen, maar weet de meest intrigerende geluiden te maken. Mensen die interesse hebben in vernieuwende muziekinstrumenten moeten maar op Internet als zoekterm 'Reactable' intikken.

Earth Intruders

De show opende lekker met de laatste single Earth Intruders waarvoor Björk samenwerkte met de hitproducer Timbaland. Tijdens de eerste klanken spoten meteen metershoge vlammen omhoog. Daarna ging het tempo terug voor de wat rustigere nummers als Cover Me en All Is Full Of Love. Bij deze nummers gebeurde er, naast de prachtige muziek, niet veel op het podium. Op deze momenten was het misschien toch beter geweest om deze show in een intiemere setting te zien in plaats van op een groot open terrein. Maar ach, het was in tegenstelling tot de voorgaande shows die week in het Westerpark wel droog. Collegamuzikanten als de Scissor Sisters en Keane speelden in de stromende regen.

Schemering

Tijdens Army Of Me kwam de show echt goed op gang. De lichtshow was door de schemering beter te zien, waardoor de bezoekers zich meer gingen focussen op het podium. De hoogtepunten zaten natuurlijk, als bij zoveel concerten, in het laatste deel van de show. Hyperballad was in een briljant modern jasje gestoken. Het bijzonder opgebouwde nummer begint als een ballad en eindigt als een housenummer. Op plaat klinkt het origineel charmant, maar iets gedateerd. In het Westerpark was Hyperballad weer helemaal van deze tijd. Aan de vette beats was goed te horen dat Björk de moderne dansmuziek nog op de voet volgt.

Afsluiter

Als afsluiter kon natuurlijk maar één nummer fungeren: Declare Independence is het buitenbeentje van het laatste album Volta en de perfecte finale voor een liveshow. De beukende naar gabber neigende beats en de overweldigende groene lasers wisten het publiek in extase te brengen, zodat men na afloop tevreden huiswaarts kon keren. Het was niet de allerbeste show die Björk in ons land gaf, maar in vergelijking tot andere artiesten stak de zangeres toch wel met kop en schouders boven het grijze gemiddelde uit.