AMSTERDAM - In het Westerpark in Amsterdam wordt zaterdagmiddag een officieuze manifestatie gehouden ter gelegenheid van het wereldwijde muziekevenement Live Earth. Minister Jacqueline Cramer (VROM) opent om 12.00 uur de 'Nederlandse editie' van het megafestival, dat mensen overal ter wereld bewust wil maken van klimaatveranderingen.

Na de opening zal Cramer een klimaat-statement ondertekenen.

Nederland maakt geen deel uit van de officiële concertreeks, die in de nacht van vrijdag op zaterdag begon in het Australische Sydney. Om er toch aandacht aan te besteden, hebben Nederland 3 en radiozender 3FM een evenement in het Amsterdamse Westerpark georganiseerd.

Schermen

Tijdens dit gratis toegankelijke openluchtevenement kan het publiek tot 23.00 uur op grote schermen de wereldwijde concerten zien. In onze hoofdstad treden verder nog artiesten op als Ali B, Jeckyll & Hyde en dj Fedde le Grand.

Ook discussiëren politici over de opwarming van de aarde en kunnen mensen dansen op een dansvloer die stroom opwekt. Het evenement is te volgen op Nederland 3 en 3FM.

Sydney

Het eerste Live Earth-concert begon om 03.00 uur in Sydney, waar initiatiefnemer Al Gore het publiek met een videoboodschap begroette. Het tweede concert begon zaterdag in Tokio, waar zich ruim 10.000 bezoekers verzamelden, om onder andere de Amerikaanse rockband Linkin Park en zangeres Rihanna uit Barbados te zien optreden.

In het Aussie-sportstadion in Sydney kwamen ongeveer 50.000 personen op het evenement af. Optredens werden afgewisseld met boodschappen van politici en muzikanten om het publiek aan de gevolgen van de wereldwijde opwarming te herinneren.

Shanghai

Later op de dag beginnen ook Live Earth-concerten in andere wereldsteden: in Shanghai (13.00 uur), Hamburg (14.00 uur), Londen (14.30 uur), Johannesburg (18.00 uur), New York (20.30 uur) en Rio de Janeiro (21.00 uur). De Amerikaanse hoofdstad Washington is op het laatste moment toegevoegd aan het rijtje officiële concerten.

De grootste namen spelen in New York en Londen. In Londen staan artiesten als The Beastie Boys, Madonna, Genesis, James Blunt, Red Hot Chili Peppers, Metallica en Keane op het podium.

Naast de grote concerten zijn er ook kleinschaligere projecten, zoals een optreden op de Zuidpool van een band die bestaat uit vijf wetenschappers die daar zijn gestationeerd.

Live Earth Amsterdam