WASHINGTON - De gewezen Amerikaanse vicepresident en milieugoeroe Al Gore heeft zaterdag in Washington een van de concerten in de wereldwijde reeks van Live Earth-concerten geopend. Het evenement in de hoofdstad kon vrijdag op het laatste moment nog ingelast worden.

Bij New York had zaterdag ondertussen nog een groter muziekspektakel plaats dat de wereld bekend moet maken met de gevaren van opwarming van de aarde.

Concert

Het concert in Washington met Garth Brooks en Trisha Yearwood vond plaats in de tuin van het National Museum of the American Indians, aan de Mall.

Het was aanvankelijk de bedoeling het grote evenement te organiseren op de Mall zelf. Die was echter al bezet voor andere festiviteiten. Een poging om de trappen van het Capitool te gebruiken, sneuvelde door tegenstand van verscheidene Republikeinse politici.

Giants Stadium

De organisatie besloot daarop uit te wijken naar Giants Stadium, in East Rutherford, New Jersey. Op een steenworp afstand van New York traden onder meer The Police, Kelly Clarkson, Alicia Keys en Bon Jovi op. Vrijdag kondigde Gore evenwel aan dat er toch nog optredens zouden komen in Washington.

De Democraat veegde tijdens de opening van het concert in de hoofdstad de vloer aan met de Republikeinse tegenstanders van het evenement in de hoofdstad. "Sommigen die niet begrijpen wat er nu op het spel staat, probeerden dit evenement op de Mall tegen te houden. Maar hier zijn we dan."

Milieugoeroe

De milieugoeroe en Oscarwinnaar met zijn documentaire An Inconvenient Truth liet wederom weten niet van zins te zijn een gooi te doen naar het Amerikaanse presidentschap.

"Ik heb geen plannen opnieuw kandidaat te zijn en de reden daarvoor is dat ik bezig ben met een hele andere campagne. De opwarming van de aarde is "de ernstigste crisis die de beschaving ooit is tegengekomen".